Живот по време на коронавирус

Важното е да пренастроим ритъма си на живот към новите условия, да разберем, че това което се случва, просто се случва и няма да изчезне, ако затворим очи и се оставим на паниката. И да направим план за близкото бъдеще

Всички вече знаем какво трябва да правим, за да се предпазим от коронавируса, който настъпва с невиждана сила по цялата планета.

Най-важното е да запазим спокойствие, да усилим хигиената - личната и вкъщи, да не излизаме без повод от дома си, а когато отиваме на работа, то да сме предпазливи, да си дезинфекцираме ръцете, да ги мием много често и да спазваме дистанция от другите.

Също да не ходим при възрастни хора без нужда, да не пускаме децата при баба и дядо, а ако има възрастни хора, които са самотни, да се опитаме да им помогнем, като ги снабдяваме с храна и лекарства, те не бива да излизат навън.

Ако знаем за такива хора, но самите ние не можем да помогнем, да сигнализираме властите или чрез социалните мрежи да известим, че има такива хора, за да могат социалните служби да ги посетят.

Ако видим възрастни хора навън, нека им кажем да се прибират по възможно най-бързия начин, защото рискуват много. 

Дано ни разберат.

Освен ежедневните мерки, които сега всички взимаме срещу вируса, трябва да помислим и за финансовите и стопански измерения на кризата.

А те вече са тук, както тук е и вируса.

И доката той ще отшуми, защото такава е природата на епидемиите, то икономическите последствия от спряната стопанска дейност ще бъдат продължителни и вероятно тежки.Това е положението, но не бива да се стряскаме и да се паникьсваме.

Властите по целия свят ще се съобразят с това и ще предприемат мерки, за да дащитят най-уязвимите.

Но освен властите и ние трябва да се подготвим.

Какво можем да направм в личен план?

Първото нещо е да видим с какви средства разполагаме. 

След това трябва да направим разчет на разходите, които са само крайно необходими. Ще видите, че в условията на карантина парите, които ще ни трябват в ежедневието ще са много по-малко, защото ще трябва да купуваме главно храна и лекарства.

Но тъй като вече повечето хора се снабдиха с храна за поне 10 дни, то и парите, които ще ни трябват в следващите дни ще са значително по-малко от обичайните. 

Трябва да забравим за всякакви покупки, които не са от първа необходимост. Сега не ни трябват нови телевизори, нови обувки и модни маратонки. Отново ще им дойде времето, но сега това е само спомен. 

Трябва да отделим пари, за  да си платим месечните сметки, защото това е важно, по веригата трябва да вървят поне тези плащания на ток, вода, отопление - от това зависи снабдяването ни с основни услуги.

С учудване ще видите, че като направите разпределение ще разберете, че можете да ограничите разходите може би до три пъти по-малко, отколкото в нормално време.

Трябва да мислите и в перспектива, вероятно някои от нас няма да получат следваща заплата или тя ще е в доста по-малък размер от обичайното. Затова направете разчет на наличното в джобовете си сега и не харчете за нищо излишно - само храна и евентуално лекарства.

Малък и дребен бизнес.

Това е удар за малкия и дребен бизнес, който ние не сме преживявали от десетилетия, вероятно от времето на последната война.

Тук съвети няма как да бъдат давани, защото положението ще е тежко и за всеки конкретен случай - различно. Но трябва да имате предвид, че това е временна ситуация и нещата ще започнат да се възстановяват постепенно в момента, в който болестта започне да затихва. А тя ще затихне и може да се окажем изненадани, колко бързо ще се случи това.

Затварянето на бизнеса е ужасно, но и разходите на първо време намаляват, защото няма и да се купува нова стока, наемите могат да се разсрочат, остават парите за заплати и осигуровки там където има наемен труд. Тук очакваме властите да предложат мерки, които да подпомогнат всички в тази ситуация. Възможностите са много и ще изчакаме да видим какво ще бъде предложено.

Но собствниците трябва да бъдат добронамерени и кооперативни и да запазят колкото е възможно за по-дълго наетите работници и служители, защото в един момент те отново ще им трябват.

През новата седмица очакваме правителството да започне да обявява всички мерки, които ще предприеме в помощ на бизнеса и на икономиката. Предложения в тази посока има много и ще разберем на кои от вариантите се спират властите.

Важното е да пренастроим ритъма си на живот към новите условия, да разберем, че това което се случва, просто се случва и няма да изчезне, ако затворим очи и се оставим на паниката.

Всъщност сега, по време на тази криза ще разберем, само почакайте, че ние българите можем да се гордеем със себе си - защото ще видим съпричастност и човечност, нещо което не сме виждали през годините на охолство и отчуждаване.

Ето, в болниците вече се явяват доброволци, които ще помагат за справяне с кризата. Много хора ще помагат и извън здравната система, на възрастните и бедните, на всички онези, които ще имат нужда от помощ. И това също е естествено, защото хората сме чувстителни и състрадателни, а и обстоятелствата са необичайни и могат да покажат както най-лошото в природата на човека, така и на-доброто. 

Ще видим.

Прочетете още