Жителите на италиански остров не се разболяват от Ковид-19

Нито един от местните жители на остров Giglio не е боледувал от коварната болест

Италиански учени са изследвали феномена на остров Giglio, чийто жители не се заразяват с COVID-19, въпреки че заразени хора от континента многократно са посещавали острова, а самите островитяни не са спазвали социална дистанция. 

Резултатите от изследването са публикувани на сайта medRxiv.

Остров Giglio се намира край бреговете на Тоскана. Това е едно от малкото места в Италия, където все още няма регистрирани случаи на COVID-19 сред местното население, всички случаи са само сред посещаващи туристи. В същото време тези туристи са били в тесен контакт с местните жители, което обаче не е довело до разпространението на болестта.

Малкият остров е затворена среда, а гъстотата на населението в селата му е почти най-високата в страната. През пролетта на 2020 г. на острова не бе спазвана социална дистанция или каквито и да било карантинни мерки. По този начин смесването на посетителите с местното население е трябвало да доведе до разпространение на болестта, но това не се е случило.

Учени, ръководени от Антонио Боняни от Миланския университет, проведоха обширно серологично проучване от 29 април до 3 май 2020 г., за да разберат причината за резистентността на островитяните срещу коронавирус. Авторите имат за цел да открият антитела срещу SARS-CoV-2 и да идентифицират асимптоматични случаи, ако има такива. Всички възрастни в трите основни населени места на острова взеха участие в бързия тест.

Изследователите са използвали бърз тест за IgM и IgG антитела, както и PCR тестове за слюнка. Авторите са проверили 634 души, живеещи на острова и 89 посетители.

IgM антитела бяха открити само у един жител, който пристига в Giglio в края на пролетта, но е бил асимптоматичен. 

За да потвърдят положителния резултат, учените повторили теста три пъти. Установено е, че други двама души, които преди това са имали положителен PCR тест, имат IgG антитела. 

Няма положителни резултати сред пробите от слюнка.

Учените обясняват липсата на симптоматични случаи на COVID-19 на остров Giglio по две причини. Първо, това е най-чистият въздух - липсата на замърсители може, според авторите, да играе решаваща роля за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Второто е възможният кръстосан имунитет на всички жители на острова към тясно свързан ендемичен патоген. Тази причина изглежда за изследователите най-убедителна.

Кръстосано реактивният имунитет играе важна роля в резистентността към инфекции. Според учените имунитетът на местните жители срещу SARS-CoV-2 може да бъде обяснен с Т-лимфоцити CD4, който реагира на антигени на ендемични коронавируси, причиняващи обикновена настинка.

Авторите планират да проведат още един кръг от серологичен скрининг в бъдеще, в разгара на туристическия сезон, когато хиляди туристи ще посетят острова, а също и да проучат по-подробно особеностите на микроклимата на острова.

Прочетете още