Зимата се крие вдън горите тилилейски

Мекото време ще продъжи вероятно до края на януари, за момента и съществени валежи не се прогнозират

test

Няма сняг, няма! Това откритие правят членовете на Синоптичната комисия на редовното си заседание във вторник сутринта. Моделите са категорични, че до края на тази седмица съществени валежи не се очакават, а влошаване на времето можем да видим чак в средата на следващата седмица.

Как изглеждат нещата към днешна дата?

Синоптичните модели чертаят меко и сухо време в следващите дни. Балканите продължават да са под влиянието на по-високо атмосферно налягане, средиземноморският циклон, който в момента се намира над Централното Средиземноморие и носи дъжд над Либия ще се премести на изток и ще засегне Турция, но не и нашата страна. Чак в края на седмицата и то по Черноморието може да видим слаби превалявания.

Тази седмица ще бъде мека, през деня с температури над нулата, на места до 7, 9 градуса, в районите с ниска облачност - сутрин, и около водните басейни малко по-ниски. Мъгливо в котловините. 

Следващата седмица обаче вероятно ще има промяна, за момента изглежда да не е съществена, но очакваме все пак да има някакви валежи.

Средиземноморски циколн ще се образува над Западното Средиземноморие, очаква се да  бъде доста дълбок и да окаже влияние на времето над Италия, Южна Франция, Швейцария, Авсртрия, Чехия, по-късно през седмицата и над Западните Балкани. 

В него ни е надеждата да видим валежи и над нашата страна, а моделите показват, че такива ще има вероятно в сряда и четвъртък - 22, 23 януари. Според прогнозите сега не се очакват съществени валежи, ще превали вероятно сняг, в по-високите места и планините, а дъжд в южните равнинни райони и по Черноморието.

Все пак трябва да имаме едно на ум и да изчакаме заседанието на Синоптичната комисия в петък, за да разберем по-точно какво ще се случи в средата на следващата седмица.

След това, показват моделите, валежна обстановка над страната може да се създаде към самия край на месец януари. 

Меката зима продължава да властва над Европа и Европейска Русия, дори отвъд Урал в Западен Сибир, температурите са есенни, в никакъв случай това не е нормална зима, особено за по-северните райони на Европа. 

В Москва отново ще измерят десетилетни температурни рекорди, за пореден път тази зима.

Много топло бе и по източното крайбрежие на САЩ - в Бостън и Ню Йорк термометрите за кратък период показваха над 20 градуса. Скоро обаче там ще настъпи ледена епоха дошла от просторите на Канада. Температурите ще се понижат поне с 20, 25 градуса.

Руските учени дадоха обяснение на топлото време тази зима, като нарочиха за главен виновник сибирския антициклон. Повече можете да видите тук:  Защо зимата е толкова топла?

Дали ще има промяна през февруари - рано е да се каже, възможно е да продължи необичайно мекото време, възможно е да имаме и зимни неволи. Но такива в обозримо бъдеще - 7 до 10 дни не се виждат.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още