Зимата ни се усмихва, идва пролет през декември

Следващата седмица ще видим температури до 15 градуса

test

Синоптичната комисия заседава на фона на две важни новини от света - победата на консерваторите във Великобритания и решенията на Европейския съвет за постигане на въглеродна неутралност до 2050 година.

Комисията коментира тези две важни новини, като става ясно, че Великобритания напуска ЕС със сигурност, след като Джонсън постига историческа победа, а също така става ясно, че предстои сериозна трансформация на енергийния сектор в Европа, която ще засегне силно и България.

След като правят анализ на тези две важни теми, членовете на Синоптичната комисия се заемат с тълкуването на средносрочните модели.

А те са категорични - чака ни доста по-топло от обичайно за средата на декември време и то поне до края на следващата седмица.

Дълбок средизомноморски циклон ще забърше южните части на страната в събота, ще има валежи от дъжд главно на юг, а от сняг в по-високите части на планините. Но валежите ще са само в събота, бързо ще спират и от неделя нататък, до петък следващата седмица, ни чака спокойно и топло време.

Възможни са отново мъгли в низините и котловините, а сутрешните температури навсякъде в равнинните части ще са над нулата. През деня ще е с разкъсана облачност до слънчево време и високи дневни температури, особено в източните райони на страната.

Топлата есен преминава в топла зима, на прага на астрономическата зима, която настъпва около 22 декември.

Към края на следващата седмица, особено събота, неделя, нов дълбок средиземноморски циклон ще ни донесе валежи. За момента изглежда да са главно от дъжд, а към 23, 24 декември ни чака и понижение на температурите, които вероятно ще се върнат към обичайните си стойности за този период.

Според моделите не се вижда нов сериозен сняг, не се вижда такава промяна в атмосферните процеси, която да докара типичната зима у нас. Очевидно ще спестим от енергия, а държавата от пари за зимно почистване. 

Но...какво ще стане в края на месеца и в началото на януари е все още обвито в мъгла.

Прочетете още