Зимата настъпва в началото на декември

Около 30-ти ноември се очакавт първите валежи от сняг в равнинните части на страната

test

Топлият ноември е към своя край, предстои промяна във времето в началото на декември. И все пак ноември няма да се даде лесно, очаква ни ново затопляне в края на тази седмица, неделя и понеделник, преди да започне пълна промяна и зимата да настъпи и по нашите ширини.

Това е изводът, който прави Синоптичната комисия на редовното си заседание във вторник. Най-накрая имаме основания да твърдим, че сняг на хоризонта се вижда и най-вероятно още на 30 ноември в западните равнинни части на страната ще видим първите снеговалежи.

Навлизаме в период на динамично време, Средиземно море ще произведе достатъчно циклони в близките десетина дни, които ще оказват съществено влияние на времето над страната - те ще са причината за повечето валежи, затоплянето в края на тази седмица, но и за застудявянето през другата.

Какво ще се случи в близките дни?

В сряда и четвъртък, тази седмица, времето ще е малко по-студено в сравнение с отминалите дни и въобще в сравнение с повечето от дните през ноември, който бе топъл и сравнително сух. 

В петък, а после и в неделя, ни чакат нови превалявания от дъжд и повишение на максималните температури особено на изток, когато термометрите ще показват на места там и до 14 - 16 градуса. Това затопляне ще се дължи на център на ниско налягане западно от България, в източната част на циклона към нашата страна ще се пренасят по-топли въздушни маси. 

Това ще е прелюдията към очакването застудяване в първите дни на декември. Още на 30 ноември, с приближаването на поредния средиземноморски циклон, ще започнат валежи от дъжд, които се очаква в Северна България, Предбалкана и по високите западни полета да преминат в сняг. Има вероятност да се образува и първата снежна покривка в по-ниските части на страната. 

Повече подробности ще имаме в петък, на следващото заседание на Синоптичната комисия, тогава вече ще е напълно ясно кога ще завали снегът, колко ще вали и ще се образува ли трайна снежна покривка.

И така, 30 ноември ще даде началото на по-студен период - вероятно на истинската зима. Според моделите към днешна дата, около втори декември нова порция валежи от сняг ще засегне страната, като ще се образува снежна покривка по високите западни полета, а също и на много места в Северна България и вероятно Добруджа. 

С тези снеговалежи ще поставим началото на зимата за сезона 2021 -2022 година и декември ще стартира с типично зимно време.

Синоптичните модели показват слабо затопляне в периода след трети декември, но след това, около шести декември, е възможно да имаме ново застудяване и нови валежи от сняг. 

Това вече е в рамките на спекулациите, тъй като периодът е твърде далечен и моделите вече не могат да дадат точна прогноза за развитието на времето в такава перспектива.

Ако всичко това се случи, ще имаме зимна обстановка в началото на декември с всички съпътстващи елементи - снеговалежи, усложняване на пътната обстановка в местата със сняг, в планините и през старопланинските проходи. Нищо необичайно, просто началото на зимата.

Имайте едно или дори две наум, подгответе се за първите зимни пристъпи, а тези от вас, които не са сменили летните със зимни гуми, да го направят, подгответе и дебелите зимни дрехи.

В петък, на заседанието на Комисията ще е интресно да видим каква част от тази прогноза ще се реализира, но с много висока степен на достоверност можем да твърдим, че вече снегът приближава.

Синоптичната комисия даде и интересни факти от изминалата година по отношение на тропичната активност в Северното полукълбо. Според американските метеоролози, тази година тропичната циклонална активност е била по-ниска от обичайното, главно в Тихия океан, докато в тропичните райони на Атлантика е била по-висока, но пък тропичните бури, макар и много, са били с по-слаба интензивност. Например, от началото на октомври до момента няма нито един ураган в района на екваториалния Тихи океан, няма и в Атлантика - нещо, което се случва за първи път от 1966 година.

Това вероятно се дължи на продължаващите условия "Ла Ниня" в екваториалните части на Тихия океан, където повърхностната температура на водата е по-ниска от обичайното.  

Според американците, и активността на торнадата в Северна Америка е била по-ниска от обичайната, а в послледните 8 години не е регистрирано нито едно торнадо от най-високата пета степен. Което е своеобразен рекорд.

Тези наблюдения влизат в известно противоречие с позицията на учените, които прогнозират повече и по-опасни климатични явления с повишаването на приземните глобални температури и повечето парникови газове в атмосферата. Това още един път показва, че климатичната система е толкова сложна, че е много трудно да се правят каквито и да е прогнози, още повече за десетилетия напред.

Цените на петрола се понижиха под 80 долара за барел, причините за това също бяха коментирани от членовете на Синоптичната комисия, която редовно се занимава и с икономически теми.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още