Зима през пролетта

Сериозно застудяване и валежи ни чакат в началото на следващата седмица

| България, Времето
test

Честита пролет на всички, които следят заседанията на Сионптичната комисия. Тази зима беше различна, началото на пролетта ще се окаже също различно. Дълго време говорихме, че няма зима, а някаква си дълга есен, ето сега, природата ще ни поднесе изненада във вид на малко зима в началото на пролетта.

Това не е нещо извънредно, през март месец такива студени нахлувани със сняг не са необичайни, но разглезени от топлото време в последните зимни месеци гледаме на идващото застудяване с големи очи.

В петък и събота, и отчасти в неделя времето ще бъде топло, с температури и над 20 градуса на места. Все още ще имаме и много слънце, типична пролет.

Промяната ще започне в неделя, бързо ще се заоблачи, а в следобедните часове ще започнат и валежи от дъжд. Дори не е изключено някъде да прегърми. Валежите бързо ще се усилят особено в планинските райони на Южна България, но не само там.

От запад, северозапад ще започне да нахлува студен въздух, вятърът ще се усили и в нощта срещу понеделник ща преминем от топла пролет към студена зима.

Още в нощта срещу понеделник, на места на запада и север, дъждът бързо ще премине в сняг и със застудавянатето ще започне да се образува снежна покривка.

Снежна покривка се очаква, разбира се, в планините, Предбалкана и по високите западни полета. В Дунавската равнина също се очаква образуването на снежна покривка. Колко точно сняг ще навали не е ясно - моделите показват дебелина на снежната покривка между 5 и 15 сантиметра.

В нощта срещу понеделник и в понеделник през старопланинските проходи движението ще е затруднено, ще е затруднено или временно блокирано движението и в планинските участъци на Централна и Южна България, в Родопите, в Стара планина.

Сняг не се очаква да вали по Черноморието и в районите източно от Шумен, но и това може да се промени.

Следете краткосрочните прогнози на НИХМ, защото обстановката ще е динамчина и бързо ще се променя - може да падне повече сняг, може и на много места да вали повече дъжд.

В понеделник, на север и запад, ще е студено с температури дори под нулата - типична зима.

Валежите ще продължат през целия ден в понеделник, с прекъсвания ще вали през нощта срещу вторник и във вторник, а на места валежи се очакват и в сряда.

След това около 27, 28 март, от юг ще се приближи средиземноморски циклон, който вероятно ще доведе до нови валежи, в крайните южни райони. Все още не е ясно, дали ще окаже по-съществено влияние на времето у нас през втората половина на следващата седмица. 

През новата седмица дневните температури ще са ниски, дори в понеделник и вторник, на места и отрицателни. Цялата следваща седмица ще е по-студена, като вече към нейния край ще видим и по-серизно повишение на температурите.

В началото на месец април, около 2 - 3 април вероятно ще има условия за нови валежи, но това все още не е много ясно.

И така, късна зима по време на коронавирус - това е положението.

Хубавото на тази ситуация е че ще си стоим по къщите, заради лошото и студено време, което пък ще пресече разпространението на вируса и е в съзвучие с указанията на Оперативния щаб.

Синоптичната кимисия, независимо от зимните новини, е оптимистично настроена, времето ще се оправи, епидемията ще отшуми, това е сигурно, важното е да запазим непоклатим своя оптимизиъм, да помагаме на хората, които се чувстват угнетени заради случващото се. 

И помнете, тази болест не е смъртоносна, дори и да се заразите, най-вероятно ще я прекарате като настинка или лек грип - важното е да предпазим възрастните хора, които могат да получат по-сериозни усложнения.

Дори и да вали сняг навън, вие се усмихвайте! 

Бъдете здрави и разумни, това ви желае Синоптичната комисия.

Всичко най-актуално по темата за коронавируса ТУК

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още