Зелените утопии замръзват през зимата

| Коментар, Времето

Коментарът е на Боян Рашев, един от водещите експерти по управление на околната среда в България, и е публикуван в неговия профил във Фейсбук. 

Цените на газа по света стигнаха от рекордно ниски нива през лятото до рекордни високи нива през зимата - вижте графиките от Азия и Испания.

Докато мейнстрийм медии и активисти коментират, че 2020 г. била втората най-горещата година в история (плътно след 2016 г.), Ла Ниня се разви и докара температурата в Тихия океан до изключително ниски стойности. Това бързо и напълно предсказуемо доведе до брутални студове в Азия и Европа - още декември отбеляза голям спад, а през януари може да видим средната температура на планетата да слезе под климатичната норма за периода 1980-2010 г. - нещо, невиждано от доста време.

Потреблението на газ и електричество, потънало заради коронакризата, избухна за броени дни, защото хората не могат да стоят на студено, където и да се намират физически. Компаниите обаче не могат да насмогнат с добива и доставките толкова бързо заради потисната активност през 2020 г.

САЩ произвеждат все повече ток от газ, все по-малко от вятър и слънце

В края на краищата в енергетиката се заформи перфектната буря, която ясно показва колко далеч сме от ограничаване на потреблението на фосилни горива: Когато сняг навън забръска, всички искат много топлина, а това значи изгаряне на много фосилни горива. Съвсем логично потреблението на природен газ - най-масовият източник за отопление в умерените ширини - излита нагоре. Същото се случва и с електричеството, което в студа също се произвежда основно от газ или въглища, защото не навсякъде има големи ВЕЦ. А "модерните" ВЕИ в това време са просто безполезни - те спят дълбок зимен сън...

Цената на газа в Азия вече надхвърля $20/mmBtu, а в Испания - $18/mmBtu (преизчислено от 55 EUR/MWh). Газовите хранилища в Европа бързо започнаха да се изпразват и ако студовете продължат, скоро ще усетим силен недостиг. И тук става още по-интересно, защото при тези цени газовите централи са неконкурентни. А това значи, че масово недостигът на ток бива покриван от въглищните и потреблението и цените на въглищата също излитат нагоре.

Точно това се случва - в Пекин например са стартирали последната останала в града въглищна централа, която пазят подобно на нашия "студен резерв". А цените на въглищата в Азиатско-Тихоокеанския регион вече надхвърлят $85/тон, което е с около 80% над дъното от лятото.

Неудобна истина: Рискът от смърт заради климатичните промени е намалял с 99,6% за 100 години

Студовете ще дойдат и тук - само въпрос на време е... И тогава ясно ще видим колко много зависим от лигнитните си централи. И ще се радваме, че не са газови, защото при такива цени на газа, токът от тях щеше да излиза доста солено. Във Великобритания например удариха почти 1000 евро/MWh в търговията на едро в първите дни на януари...

Единственото фосилно гориво, което все още не е излетяло нагоре в глобалното си потребление, е нефтът. То малко ще почака до прекратяването на локдауните и излитатнето на самолетите. Междувременно обаче, потреблението на газ и въглища не само надхвърля миналогодишното, но отбелязва нови световни рекорди. А с това и глобалните въглеродни емисии се връщат към нормалния си път - само нагоре.

Това е реалността, в която живеем. Ако някой си мисли, че тя може да променена със силата на вярата в "прекрасния нов свят", то този човек е невеж, наивен или има някакви лични цели. За съжаление, политиците на власт в ЕС масово спадат към един от описаните типове.

И накрая, припомням какво предвидих по темата в самото начало на месец октомври. Заглавието тогава беше: "Пет причини цената на природния газ да се изстреля нагоре"

Зелените утопии замръзват през зимата Цените на газа по света стигнаха от рекордно ниски нива през лятото до рекордни...

Posted by Boyan Rashev on Monday, January 11, 2021

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още