Здравните власти призовават да не подценяваме сезонния грип

Според лекарите тази година е възможно да бъдем изненадани от по-голям брой и по-тежки случаи

"Сезонният грип не е изчезнал. Ще дойде отново и тази година, но се надяваме да е толкова слабо застъпен, колкото и миналата година". Това каза на пресконференция Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина. Той допълни, че трябва да сме готови за една обичайна грипна вълна.

"Липсата на сериозно разпространение на грипния вирус миналата година доведе до спадане на имунитета. Нищо чудно тази година да бъдем изненадани от по-голям брой и по-тежки случаи", допълни той.

Зимните вируси се завръщат

"В условията на пандемия не бива да забравяме опасността и от сезонна грипна епидемия. Това е много важно, защото здравните заведения и без това са много затруднени. Грипът е много сериозно заболяване, тежко протичащо, с много усложнения, най-вече влошаване на хронични заболявания. Грипът може да доведе до инфаркт, инсулт и много други усложнения", каза директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова

По думите й твърде вероятно е да се създаде и грипна епидемия.

Противогрипната ваксина може да предотврати такава грипна епидемия, каза тя. Сега е моментът, преди настъпването на епидемията, да се погрижим за здравето си и здравето на нашите близки, призова проф. Христова.

Проф. Момеков: От ковид ще се генерират нови болести

По отношение на приложението на противогрипната ваксина и тази срещу коронавируса препоръките на СЗО са те да се поставят с 14-дневен период между тях. Анализ обаче показва, че в някои държави се прави през седмица отстояние. Има и държави, където се правят едновременно.

Общопрактикуващият лекар Гергана Николова обясни, че се налага дълго време хората да бъдат убеждавани да си поставят противогрипна ваксина. Миналата година самата тя е успяла да постави 100 такива ваксини, а има 2500 пациенти.

"Ваксините могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания. Нищо рисково няма в това да си поставите противогрипната ваксина", каза тя, напомняйки, че тя е безплатна.

Можем ли да се заразим едновременно с грип и Ковид?

"Коронавирусът е сред нас. България е една от страните в света, където има най-висок брой смъртни случаи. Разполагаме с ваксини, те са безопасни и ефективни. СЗО препоръчва здравните работници, по-възрастните хора, лицата с хронични заболявания да бъдат ваксинирани първи във всяка част на страната. След това трябва да се ваксинират и останалите", каза от своя страна д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

Той отправи апел към всички - от родители до политици, от здравни работници до журналисти - да представят достатъчно надеждна и почиваща на доказателства информация за ваксините.

"С тези последователни действия можем да изградим доверие и да въздействаме върху поведение, което утвърждава здравето, защото това поведение е в същността на отговора на една държава при всяка една извънредна ситуация", каза той. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още