Здравният министър: Високата смъртност от COVID-19 вероятно се дължи на късно потърсена помощ

Самолечение и висок брой сърдечноболни също, според проф. Костадин Ангелов, са сред основните причини за високия брой на смъртни случаи у нас вследствие на коронавируса

Високата смъртност от COVID-19 вероятно се дължи на късно потърсена помощ, самолечение и висок брой на болни от сърдечно-съдови заболявания, каза по време на брифинга в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

Представиха Националния план за ваксиниране срещу коронавируса 

Страната ни е на едно от водещите места в ЕС по заболяемост от сърдечно-съдови заболявания, а те утежняват изхода от коронавирса, добави той и изрази очакванията си с въведените противоепидемични мерки тази позиция на България да се промени в следващите седмици.

Излекуваните от COVID-19 през последната седмица са 12 266, посочи министър Ангелов. От леглата за лечение на пациенти в неусложнено състояние са заети 51 процента, а от леглата за интензивни грижи - 40 процента. По думите му най-висок е процентът на заетост на леглата в областите Шумен и Ямбол.

Премиерът Борисов: Готови сме за първите доставки на ваксини

Положителните промени, свързани с намаляване на заболяемостта от COVID-19 са в начална фаза и са много крехки, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той посочи, че заболяемостта през последната седмица е намаляла от 600 на 591 на 100 хиляди души население. По показателя "смъртност" все още сме на първо място, каза още Кунчев.

От цялата страна само в област Кърджали заболяемостта от COVID-19 е намаляла, посочи Кунчев. По думите му в Габрово тя е 11 пъти по-висока от тази в Кърджали. Все още не се наблюдава отражение върху броя на хоспитализираните и на приетите за лечение в интензивни отделения, но се очаква и там да намалее броят им, добави още той.

Направление за PCR тест ще се издава и след положителен резултат от бърз антигенен тест

До края на годината ще имаме решение на проблема, свързан с двукратно поставяне под карантина за случаите, в които след 14-дневна изолация PCR - тестът отново е положителен, каза още министър Ангелов. Досега няма категорична европейска препоръка, че хората трябва да бъдат освободени от нея. В някои случаи след двуседмична карантина, в носоглътката продължават да се намират части от вирусната РНК и това води до позитивиране на теста, но тези хора не са заразни за другите, увери той.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още