Здравният министър лично отмени носенето на маски в пленарната зала на Народното събрание

| България, Общество

Подробности чуйте от Вили Янкова:

Здравният министър лично отмени носенето на маски в пленарната зала на Народното събрание. На писмен въпрос от левицата дали депутатите трябва да носят маски, министър Костадин Ангелов е отговорил, че противоепидемичните мерки следва да се прилагат в сградата на Народното събрание в местата, които са свободно достъпни или в които имат достъп граждани. Според депутатът от БСП Георги Свиленски този отговор означава, че в пленарна зала маските не са задължителни, което пък поставя въпросът защо маските са задължителни в други закрити обществени места с ограничен достъп, каквито са например училищата. 

Според отговор на здравния министър Костадин Ангелов на въпрос на депутати носенето на маска в пленарната зала на Народното събрание не е задължително, коментира за Дарик депутатът от левицата Георги Свиленски.

Свиленски изрази мнение, че заповедите, които се издават от здравното министерство трябва да бъдат еднозначни, а не да дават възможност за тълкувание.

Директорът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев, който преди няколко седмици глоби депутати, които бяха без маска в Народното събрание, отказа да коментира отговорът на здравния министър до депутатите. Не коментира и нито дали настоящите заповеди са неясни, нито дали според закона в момента трябва да се носят маски в пленарна зала и в училищата в страната.

Прочетете още