Здравни специалисти протестираха пред Министерски съвет (СНИМКИ)

Няколкостотин професионалисти по здравни грижи и представители на синдикални организации в здравеопазването се събраха пред Министерския съвет, за да поискат по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Митингът бе организиран от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и КНСБ.

Уважение, достоен труд и стартова заплата за медицинска сестра от 900 лева поискаха протестиращите от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и КНСБ, които организираха днешното недоволство. То събра няколкостотин души, протече шумно, но мирно.

Исканията протестиращите събраха в декларация, която внесоха в Министерския съвет. В нея недоволните настояха още за законно регламениране на самостоятелни практики за фелдшери, медицински сестри и лаборанти. Организаторите заявиха, че проявата поставя хронично болни въпроси за обществото и здравната ни система.

Последва среща на организаторите на протеста с ресорния министър Кирил Ананиев и ново обещание от негова страна - догодина средствата за здраве да бъдат увеличени с 200 млн. лв. След срещата недоволството приключи, но някои от участниците в него не скриха, че обещанията на министъра не са им дали надежда.

Протестът не получи подкрепата на Българския лекарски съюз, както и на недоволстващите в последните месеци медицински сестри, които организираха няколко митинга в страната. Сестрите, които не подкрепиха проявата, я обявиха за бутафорна.

Днешният протест бе подкрепен както от европейски синдикални организации в здравеопазването, така и от синдиките на миньорите и на производителите на бира у нас.

Прочетете още