Здравна карантина по шведски

Властите в Швеция все още не са въвели по-строги мерки за изолация в борбата срещу коронавируса и това изглежда е единствената страна в Европа, която, за момента, следва друг подход, но докога?

Европейските държави налагат строги карантинни мерки заради пандемията на коронавирус, но една държава, почти единствената на континента, избра да остави живота си почти същият, както преди, пише Би Би Си.

В Стокхолм дългата зима най-накрая приключи, улиците станаха слънчеви и топли и хората я използват, когато пълнят открити кафенета.

Сладоледът се сервира в кафене под гигантска статуя на бог Тор на площад Мариартгет. На площада има много хора, включително младежи.

През изминалата седмица нощните клубове работеха в столицата, но от неделя ще бъде забранено да се събират в групи от над 50 души.

Сравнете това със съседна Дания, където над 10 души е забранено да се събират - или с Великобритания, където по принцип не се препоръчва да виждате никого извън дома.

Москва въведе възможно най-строгите мерки в борбата с Covid-19

Отговорността е на всички

В същото време животът в страната като цяло забележимо се забави. Според транспортната компания на Стокхолм SL, броят на пътниците в влаковете на метрото и градските влакове намалява с 50% през последната седмица.

Стокхолмските младежи не искат да останат у дома

Почти половината от жителите на столицата работят от вкъщи. Според държавната компания, която регулира бизнес живота на града, почти 90% от служителите на най-големите компании работят от дома. За това е помогнала бизнес културата, която винаги е съществувала в Швеция, в която компаниите насърчават гъвкавото работно време и отдалечената работа.

"Всички компании, които по принцип могат да направят това, преминаха към нов режим. И той работи!", казва Staffan Ingvarsson, ръководител на организацията.

Думите му отлично илюстрират стратегията на шведското правителство за борба с болестта: основното е отговорността на всеки човек. Местната здравна система и шведските политици все още се надяват, че страната ще успее да спре разпространението на коронавирус без драконови мерки.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

Властите не предлагат на населението твърди решения, а по-скоро препоръки - това са съвети да останат вкъщи за възрастни и не твърде здрави хора, да избягват ненужното пътуване, да работят у дома и да си мият ръцете.

Според последните данни в Швеция са регистрирани почти 3500 случая на вирусна инфекция, 105 души са починали.

„Всички ние сме възрастни и трябва да се държим като възрастни - няма паника или слухове,“ каза премиерът Стефан Льовен в телевизионно обръщение към нацията миналата седмица. „По време на тази криза никой не трябва да бъде оставен на мира, но всеки от нас има сериозна отговорност. "

Шведите вярват във властите

Повечето шведи гледат този апел и го одобряват, според Novus, който провежда проучвания на населението.

В Швеция като цяло има високо ниво на доверие към властите, което според мнозина принуждава хората да следват препоръките на правителството.

Притчата за Содом и Гомор и праведниците

Специална роля тук може да играе демографски фактор. За разлика от страните в Южна Европа, където младите хора често живеят с родителите си, в Швеция повече от половината от домакинствата са самотни хора, което значително намалява риска от коронавирусна инфекция.

В същото време шведите обичат да са на чист въздух, а властите са убедени, че физическото и психическото здраве на гражданите е по-важно от строгите забрани за движение и комуникация.

„Трябва да вземем предвид въздействието на епидемията, както върху човешкото здраве, така и върху икономиката на страната“, казва Андреас Хацигеоргиу, ръководител на Стокхолмската търговска камара.

„Нашата бизнес общност смята, че шведският подход към този проблем е по-разумен, отколкото в много други страни.“

„Историята ще ни съди“

Въпреки това, с влошаващата се ситуация в други европейски страни, много шведи започват да поставят под въпрос позицията на правителството.

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация /втора част/

Коронавирус: Защо трябва да действаме сега? /първа част/

"Мисля, че хората са склонни да следват препоръките, но в такава критична ситуация не съм сигурна, че това е достатъчно", казва д-р Ема Франс, епидемиолог от Института в Каролина.

Тя призовава властите да издадат „по-ясни инструкции“ за това как трябва да се държат хората на обществени места, като магазини и фитнес зали.

Докато някои компании се справят добре, други изпитват затруднения.

Covid-19. Колко е опасно пазаруването в магазина?

В близост до площад Mariatorget се намира фризьорският салон Honest Al, популярен сред столичните хипстери. Той се опита да въведе предпазни мерки, без да работи върху прическите на няколко души едновременно, но броят на клиентите рязко падна.

"Съпругата ми също има собствена компания, така че ние зависим само от себе си. Но нещата вървят лошо и аз трябва да плащам сметките. Ще трябва да се обърнем към банките за помощ", заяви Ал Мочика, собственик на салона.

SARS-CoV-2 се чувства най-добре при 4 градуса по целзий

Той е убеден, че властите скоро ще променят тактиката и ще въведат по-строги карантинни мерки. Правителството не изключва подобно развитие.

Според д-р Ема Франция само историята ще реши кои европейски държави са успели да разработят най-ефективната стратегия за борба с пандемията.

"Никой не знае кои мерки ще бъдат най-ефективни", казва тя. "Радвам се, че не трябва да вземам тези решения."

По Би Би Си

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още