Завод за електроавтобуси ще строят руснаци в Панагюрище

Предприятие, в което ще се правят супермодерни електроавтобуси, искат да разкрият в Панагюрище руски предприемачи. Техни представители, заедно с търговското аташе на Русия в страната ни и собственика на производствен имот, към който са се насочили, вече са провели разговори с кмета на града Никола Белишки. Той уверява, че с екипа му ще окажат пълно съдействие за осъществяването на проекта. Очаква се в завода да бъдат разкрити 140 нови работни места.

Намеренията на чуждестранните предприемачи са готовите електроавтобуси да се продават както на българския пазар, така и в Европа. По иновативната им технология се работи още от 2005 година, разказа Никола Белишки. Тя е дело на финландски и руски инженери, които са насочили усилията си в две основни посоки – да направят леки каросерии и батерии с бързо зареждане и продължителен период на експлоатация.

Като електроинженер по професия кметът на Панагюрище е останал впечатлен от възможностите на вече произведените машини. Те са част от градския транспорт на редица европейски градове, включително такива със суров климат като Москва и Хелзинки, както и в град Люлео, намиращ се на 140 км от полярния кръг. За една батерия да може да работи при такива условия е повече от добра атестация.

Като управник Белишки оценява и преимуществата на бъдещото предприятие за местната общност – то ще даде мощен икономически тласък и ще повиши имиджа на града.

Бизнесмените са правили огледи и на други индустриални имоти, но засега предпочитанията им клонят към този в Панагюрище. Той отговаря на изискванията им като площ и местоположение, градът е близо до магистрала „Тракия“, има железопътен транспорт. Белишки е сдържан в прогнозата си кога може да се очаква заводът да заработи, но и обнадежден от намеренията на руските предприемачи до 2-3 месеца да започнат същинските проговори за разкриване на завода. Дейността му ще бъде на две смени, във всяка от които ще бъдат наети по 70 души, или общо 140 човека.

Прочетете още