Затрупаха лекарите в Нидерландия с цветя, тече кампания #КупиЦветяНеТоалетнаХартия

Над 7 400 са заразените от коронавирус в Нидерландия, а починалите са 434-ма. И в тази европейска държава тестовете не достигат и не се прилагат масово.

Страната, която е най-големият износител на цветя и на луковици за цветя, в момента е с блокирани продажби, като кризата поставя цветарския бизнес на колене.

Така лекари и медицински сестри получават стотици букети, но не от признателни пациенти, а от производителите. Те изпращат огромни количества цветя не само на лекарите, но и на социалните работници. Това разказа в ефира на Дарик Ива Тончева - дългогодишен журналист в БТА и кореспондент на BBC за България.

С призиви #КупиЦветяНеТоалетнаХартия!“ производителите са активирали и кампания за спасяване на сектора чрез доставки по домовете.  

Гордостта на цветарския бизнес на Нидерландия - паркът за пролетни цветя Койкенхоф близо до Амстердам, който се посещава от огромен брой туристи, няма да отвори тази година заради коронавируса.

По думите на Ива Тончева страната, която има силно развит малък и среден бизнес, която е експортно ориентирана и залага на туризма, няма как да не бъде засегната от кризата. Тя разказа за ситуацията в Нидерландия, за мерките в подкрепа на бизнеса и хората, за реакцията на цветарския бизнес разказва в ефира на Дарик на

Чуйте част от коментара на Ива Тончева, както и разговорът с нея в предаването на Дарик "Реактивно".

Прочетете още