Ударените от ковид ресторанти в Испания искат пряка държавна помощ

Текстът е на Хесус Агуадо и Ема Пинедо от Ройтерс

Еваристо Посе казва, че е загубил 86 000 евро заради пандемията от КОВИД-19, което го е накарало да посегне към спестяванията си, за да поддържа своя ресторант "Домингес" в центъра на Мадрид.

Ресторантът, който основно доставя храна и напитки за служители на офиси в испанската столица, отчита спад от 80 процента в оборота за миналата година. Подобно на много други ресторантьори в Испания 46-годишният Посе иска пряко подпомагане от държавата, за да бъде обезщетен за времето, в което поради противоепидемичните ограничения е трябвало да затвори или да работи с намален капацитет.

Макар и правителството да казва, че подготвя нови мерки за увеличаване на корпоративната платежоспособност, Посе не е сигурен колко дълго още ще може да запази петчленния си персонал, след като преди това е пратил седем служители в отпуск.

Баровете и кафенетата в Европа под карантина - между бедственото положение и бунта

Ресторантьорският сектор недоволства, че докато други страни помагат на малкия бизнес с мерки като намаление на данък добавена стойност за сектора на кетъринг услугите в Германия или понижаване на социалните осигуровки във Франция, Испания основно предлага държавно гарантирани заеми.

"Не искам да взимам заеми, защото това означава, да натрупам още дългове, искам пряка помощ", каза Посе.

Ресторантът му, който преди сервирал по 180 ястия на ден, сега сервира само по 30, тъй като повечето клиенти или работят от вкъщи, или се страхуват да се хранят навън.

Около 300 000 барове и ресторанти - сакрални за живота на нацията институции - са засегнати от противоепидемичните ограничения, а през първото тримесечие на 2021 г. една трета от тях може да фалират, което може да доведе до 1,1 милиона пряко или непряко загубени работни места, според местното Сдружение на ресторантьорите.

Отворете света

Зависимата от туризма икономика на Испания се сви с рекордните 11 на сто за миналата година, тласкайки безработицата към равнище от 15,5 процента.

Емилио Галиего, генерален секретар на Сдружението на ресторантьорите, заяви, че положението в отрасъла е критично и поиска 8,5 милиарда евро пряка спешна помощ за погасяване на фиксирани разходи като наеми и данъци.

Част от подготвяното от испанското правителство финансиране може да дойде от пакета "Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа", известен като REACT-EU. Испания вече започна да разпределя тази помощ между регионите си.

Но по думите му ще са нужни още мерки, за да бъде накарана страната отново да започне да харчи, щом достатъчен брой хора бъдат ваксинирани. Това може да включва например "ваучери за семействата, пари за потребителски разходи, за почивка за уикенда или за хранене в ресторант".

Вирусът не си отива и младите хора във Франция се борят да оцелеят

СЪДЕБЕН ИСК ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ

Съветвани от испанската правна кантора "Кремадес и Калво-Сотело" ресторантьорите искат обезщетение в размер на 65 процента от средногодишния си оборот за трите години до 2020 г., през която според документите по заведения вчера иск са понесли загуби за 67 млрд. евро.

Вчера пред репортери в Севиля испанският министър на промишлеността Рейес Марото заяви, че се отнася с уважение към всички инициативи на ресторантьорите, и добави, че секторът е един от най-подпомаганите, а правителството работи по допълнителни мерките за увеличаване на платежоспособността, които се надява да обяви през март. Но някои собственици на ресторанти изразяват опасеният, че бизнесът им няма да оцелее.

Хуан Хосе Лопес, 62-годишният собственик на ресторант "Ла Таскита де Енфренте", който е един от подписалите се под иска, заяви, че противоепидемичните мерки може и да са били ефективни, но са били "напълно несъразмерни към собствениците, защото са ги изправили пред изпадане в неплатежоспособност".

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още