Защо зимата е толкова топла?

Редакторите на dnews събраха мненията на водещи специалисти, които обясняват топлата зима навред в Европа, Европейска Русия и дори в Сибир

| Времето, Любопитно

Зимата на 2019 - 2020 година ще остане в историята на климатичните наблюдения като една от най-топлите зими в Европа и в западните части на Сибир в последните години.

До средата на януари, температурите в някои райони на Европейска Русия, Балканите, дори Сибир са с някалко градуса над климатичната норма, а източно от Урал достигат дори до 15 градуса.

Според ръководителя на Росгидромет - това е руската служба за метеорологични прогнози Юрий Варакин, топлата зима в Европа и части от Сибир се дължи на промяната в местоположението на сибирския антициклон, който е изместен на изток и юг и се разполага главно над Монголия, Бурятия и Забайкалието. Така той оказва много по-малко влияние на климата в Европа и позволява на атлантическите циклони да проникват далеч на север и изток и да носят топли въздушни маси в Сибир.

За сметка на това, според мнението на руския метеоролог, много студено време се формира над големи части от Канада и в Аляска, които тази зима се полюсите на студа в северното полукълбо, заедно с някои райони на Източен Сибир, Якутия и крайния изток на Русия.

Много студените нахлувания над Източна Канада в комбинация с топлото атлантическо течение Гълфстриим формират мощни атлантически циклони, които в движението си на изток носят по-топли въздушни маси над Северна Европа, Русия и отвъд Урал в Сибир, обяснява Юрий Варакин.

Така Европа е защитена от нахлуването на арктически въздушни маси от североизток, от района на Арктика.

И на Балканите, и в Източна Европа няма проникване на студен арктически въздух и по тази причина зимата в тези райони също е много мека.

От друга страна, високото налягане, което през януари властва над големи части от европийския континент изтиква атлантическите циклони на север и ги праща по нехарактерни траектории.

По-трудно се окзава проникването на студени въздушни маси над Западното Средиземноморие, където през зимата се формират средиземноморските циклони и те са по-малко и с по-нехарактерни траектории.

Така Балканите остват във валежна сянка, а повече дъжд и сняг се изсипва в Турция и дори в Северна Африка.

При тази обстановка не можем да очакваме над страната да паднат сериозни валежи. Това означава, че в близката седмица, до десет дни, страната ни ще е встрани от активните процеси и сериозни валежи и студ не се очакават.

Когато започне промяна в движението на атлантическите циклони и те започнат да се движат южно от Исландия, можем да очакваме промяна, която на по-късен етапа да донесе и повече валежи на Балканите и в България. 

Дали тези промени в атмосферната циркулация над Европа имат отношение към затоплянето на климата е трудно да се каже, възможно е това да са циклични промени, които в последствие да се върнат към нормата и следващата година зимата да е в нормални параметри.

Прочетете още