Защо липсват медицински маски у нас?

Чуждестранна авиокомпания е поръчала 200 000 бройки от родна аптечна верига, каза за Дарик председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов

Продължава недостигът на медицински маски, а част от причините за това са много сериозното им търсене от други държави, от китайски граждани, живеещи у нас, и дори от чуждестранни авиокомпании. Една от тях е поръчала 200 000 бройки от родна аптечна верига, каза за Дарик председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Антон Вълев от Националната аптечна камара допълни, че проблемът с недостига на маски, освен повлиян от коронавируса и от грипната вълна, до някаква степен е и организационен.

Пробвайте да потърсите по аптеките. И за това нещо има логика – първо има много силно търсене от Китай, има и търсене от Западна Европа. Например, имаме от една чуждестранна авиокомпания заявени 200 000 маски, не можем да ги изпълним. Подобни ситуации изчерпват пазара, защото той е много малък. Тази авиокомпания очевидно лети до Китай и искат маски за екипажите. Очаква се някакъв внос, по принцип Филипините са основен доставчик, но чакаме и внос от Германия,” посочи Николай Костов.

Имайте предвид, че са се появили явно китайци, живеещи в България, които се опитват да изкупуват колкото маски намерят. Има прекъсване в зареждането, което обаче започва да се захранва вече. Не е само една фирмата, която да доставя маски. Има германска, има и български производител. Използват се обикновените трислойни хирургични маски – тези, с които хирурзите оперират в операционна, същите, с които сме ние в аптеките. В началото, когато излязоха медийните публикации, започнаха да се изкупуват по-интензивно маски, което доведе до временен недостиг на количества, налични в аптеките. Така или иначе обаче това се дължи до известна степен и на складовете, от които зареждат колегите. Защото в някои складове се изчерпаха маските заради интензивното търсене, но пък в други продължава да си има и в момента, така че е въпрос на организация на зареждане. Нека обаче всички знаят, че когато си сложат една маска, до три часа трябва да я сменят с нова, за да има ефективност,” посъветва Антон Вълев.

Прочетете още