Защо изчезнаха грипът, риновирусите и бокавирусите?

Белодробният лекар посъветва - не започвайте лечение на коронавирус с антибиотик!

Към края на миналия месец, когато обикновено наблюдаваме грипна епидемия, от 500 милиона население на Европа, грип е установен само при 374 души. Информацията е предоставена от Националния център по заразни и паразитни болести на пулмолога д-р София Ангелова, която отчете още, че и типичните за началото на зимата бокавируси и риновируси тази година ни подминаха.

Едно от обясненията, които д-р Ангелова даде пред Дарик за случващото се, е твърдението, че когато даден щам доминира, потиска останалите.

Белодробният лекар е категоричен, че да се започва лечение на коронавирус с антибиотик е грешка. Според д-р Ангелова, подаден не на място, антибиотикът по-скоро вреди, отколкото помага. Тя припомни, че високата температура не е симптом, който трябва да буди тревога, защото именно при нея вирусите умират.

Преди месец разговарях с доц. Гломб от Института по заразни и паразитни заболявания. Тя тогава ми даде една информация, която много ме зарадва – от половинмилиардното население на Европа, само при 374 души беше установен грипен вирус. Не съм разговаряла скоро с нея, за да видя това число много ли се е увеличило, но не беше доказан грипен вирус в България. Освен това, забелязваме, че онези бокавируси, риновируси, които върлуваха миналата година от септември до декември и януари, тази година като че ли ни подминаха. Но какво казват колегите вирусолози – тогава, когато доминира даден щам, вероятно потиска останалите,” обясни д-р Ангелова.

Д-р Ангелова коментира и начина, по който трябва да започнем лечението на коронавируса:

Това е инфекциозно заболяване, предизвикано от вирус. След като е вирус, той не се влияе от антибиотично лечение. Трябва да развенчаем мита, че при първи симптоми трябва да се започва с антибиотик. Определено считам, че това е грешка, защото подаден не на място, антибиотикът по-скоро вреди на организма, отколкото помага. Антибиотиците са вещества, които убиват бактериите, а не вирусите. Затова първите симптоми на Covid-19 не се акатуват с антибиотик. Антибиотик се дава тогава, когато има вторична бактериална инфекция,” категорична бе д-р София Ангелова.

По темата работиха Райна Караянева и Димитър Панев

Цялото интервю чуйте в аудиофайла:

Прочетете още