Защо Азербайджан постави на колене Армения?

Кратък военен анализ на бойните действия в 44 дневната война

| Свят, Коментар

Конфликтът започна на 27 септември с взаимен обстрел в пет зони по линията на контакт - в района на връх Муровдаг, селата Талиш и Мардакерт (Агдере) в северната част на зоната, контролирана от арменците, както и на юг в районите Джебраил и Физули, започва анализът на Би Би Си.

Като цяло войната се проведе в две направления - към северната и към южната част на Карабах.

На север 1-ви корпус действа под командването на генерал-майор Хикмет Хасанов, на юг - две военни групи под командването на генерал-лейтенант Хикмет Мирзаев и генерал-майор Маис Бархударов. В едно от съобщенията на президентската пресслужба тези звена бяха наречени също корпуси.

Турция и Русия са подписали меморандум за съвместен център, който да следи примирието в Нагорни Карабах

В началото, в продължение на няколко дни Азербайджан не можа да промени ситуацията в своя полза и битките се водеха в райони по линията на контакт, но до 9 октомври на юг азербайджанските сили превзеха град Джебраил, административен център на един от седемте региона на Азербайджан извън територията на бившия съветски автономен регион Нагорни Карабах. 

Този град е напълно изоставен от жителите, унищожен е и продължава да лежи в руини и до днес. Той е на 20 километра от разделителната линия, която азербайджанските сили преодоляха за почти две седмици. Тоест, офанзивата на азербайджанските войски в първите дни не може да се нарече бърза.

Азербайджан свали руски военен хеликоптер

Няколко дни по-късно падна Хадрут - това е първият регионален център на територията на Нагорни Карабах, а не в окупираните райони на Азербайджан. Това беше първият град по пътя на азербайджанските части, в който останаха цивилни.

С падането на Хадрут ситуацията се променя - азербайджанските войски започнаха да настъпват по-интензивно, а арменците започнаха да отстъпват.

"Първата катастрофа беше, че по някаква причина те напуснаха Хадрут без сериозна съпротива и това предопредели всичко останало", казва арменски военен специалист, който пожела да не бъде посочен, пред Би Би Си.

Азербайджанските сили настъпваха предимно на юг, по арменско-иранската граница. След Джебраил и Хадрут, Азербайджан пое контрола над Физули, Зангелан, Кубатли. Целите на това настъпление бяха град Лачин, през който минава магистралата, свързваща Шуша и Степанакерт с Армения, както и самият град Шуша.

Преломният момент настъпи след падането на Джебраил през октомври.

И двете цели бяха разположени в планински терен и настъплението към тях не беше бързо, въпреки че съпротивата на арменските сили по това време беше отслабнала. В резултат на това азербайджанците без тежко оборудване достигнаха Шуши и след битки в района на този град, той се озова в техните ръце.

Това беше решаващо събитие в конфликта - след превземането на Шуша войната приключи.

Със съкращения, Павел Аксенов, Руската служба на Би Би Си. Вижте пълния текст тук:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още