Заради изборите България е договорила с ЕК отсрочка за представянето на Плана за възстановяване

Близо 1 милиард лева българските фирми ще могат да ползват директно от Плана. До края на април преработеният му вариант трябва да бъде внесен в Брюксел

Вече е договорен по-гъвкав срок с Европейската комисия, за да може новото правителство да прецени дали ще прави промени по Плана за възстановяване и устойчивост, обяви вицепремирът Томислав Дончев пред БНТ. 

Близо 1 милиард лева българските фирми ще могат да ползват директно от Плана. До края на април преработеният му вариант трябва да бъде внесен в Брюксел. 

България може да въведе еврото през 2024 г, смята зам.-председателят на ЕК

Дончев обясни, че заради изборите е договорена отсрочка в крайната дата за представянето на Плана, който е готов на 97%.

"Вече сме провели разговори с ЕК. Експертите там са в състояние да проявят известна гъвкавост и да се съобразят с волята на новото правителство, ако то иска да преработва плана или да пише нов план. Редно е тези, които ще сформират правителство да имат шанс да изразят волята си, изпращайки плана така, както е разработен последните 8 месеца или преработвайки го", каза вицепремиерът.

Дончев обаче предупреди, че всяка промяна води до забавяне.

"Няколко процедури, свързани с подготовка, говоря за отделни процедури, отнемат месец, два или три. И всички, които имат амбиции в тази посока, нека знаят, че този процес, по дефиниция, не е особено бърз и няма как да бъде бърз. Освен това всяка стъпка периодично се съгласува с ЕК", каза Томислав Дончев.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още