Започват проверки на всички предприятия-потенциални замърсители на въздуха в Русе

В Русе започват проверки на всички индустриални предприятия, които може да са потенциални замърсители на въздуха в града. Проблемът със замърсяването датира от 8 години, като периодично хората излизат на протести, последният от които беше преди седмица. След писмо на кмета Пенчо Милков до министерста и иинституции, днес в Русе бяха изпратени заместник-министрите Атанаска Николова и Николай Кънчев.

След срещите в Русе заместник - министър Атанаска Николова заяви, че има ясен план за действие, с ясно разпределени отговорности.Една от посоките на работа е модернизация на системата за мотниторинг, а другата е по отношение на контрола-проверки, които да елиминират възможностите на предприятията за неорганизирано изпускане на каквито и да било вредни или просто силно миришещи вещества. В момента върви поредна проверка в едно от предприятията, сочено като най-големият замърсител и на което през годините бяха наложени хиляди левове глоба. След това започват и на останалите.

Кметът Пенчо Милков заяви, че е доволен от факта, че на място дойдоха хора от министерството и започват масирани проверки, но все още настоява за това на Русе да бъде предоставена преносима специализирана станция, а не да се модернизират настоящите, които те дават точна информация за отделяните от производствата химични вещества и дали количествата на изпусканите емисии са в границите на допустимото.

Освен всички тези обещания , беше дадено и такова за ясна и навременна информация за резултатите от проверките и за предприетите евентуални санкции и мерки.

Чуйте повече в прикачения файл. 

Прочетете още