Започват инициативите под надслов "Движи се разумно"

Площад "Възраждане" в Габрово е затворен за движение

| България, Габрово

Ограничение на движението и паркирането на моторни превозни средства в района на пл. „Възраждане“ е въведено днес до 20:00 часа. Затворен е бул. „Априлов“ в частта от ул. „Възраждане“ (Съдебна палата) до ул. „Лазар Донков“ (Областна администрация). Движението на моторни превозни средства се пренасочва по ул. „Юрий Венелин“, по която минават и автобусите на градския транспорт.

Ограничението се налага във връзка със събитието „Движи се…РАЗУМНО“, През тази година кампанията се провежда като Дни на безопасност на пътя по традиция в Европейската седмица на мобилността.

Инициативата „Движи се…РАЗУМНО“ е насочена към насърчаване културата на пътна безопасност и повишаване на вниманието при движение по пътищата.  Призивът е към всички – и водачи, и пешеходци – да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед и не на последно място - как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.

В 17:00 часа на площад „Възраждане“ ще започне дефиле със светлоотразителни костюми. Веднага след това събитието ще бъде официално открито и ще започне записване за различните състезания.

В 18:00 часа е началото на демонстрацията „Помощ! ПТП, ами сега?“, която ще покаже как служители на пожарната, полицията, спешна помощ и БЧК действат при настъпило пътно-транспортно произшествие.

В 18:20 часа ще започват състезанията по приложно колоездене и с тротинетки. Тогава ще започне и забавната надпревара за „управление“ на автомобилни гуми с точилки.

Най – малките участници ще могат да научат основни правила за движение като се включат в Полигон за деца, където ще им помагат ученици от Детското полицейско управление. За по - големите деца ще има на разположение автомобилен симулатор, а всички шофьори ще могат да се възползват от участието на служители на  сектор „Пътна полиция“ и да проверят контролните си точки и имат ли нарушения на пътя. Специализираните автомобили на пожарната, полицията и спешна помощ ще останат и след демонстрацията за онези, които искат да надникнат отвътре.

Както на всички състезания, за победителите ще има награди, осигурени от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, под чийто патронаж ще се проведе събитието.

Прочетете още