Започва изграждането на липсващите връзки по коридор № 8 в участъка Перник- Гюешево

| България, Кюстендил | dnews

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията  ще обяви процедура за строителство на връзката от Радомир до Гюешево следващата година , информира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, 

Транспортен коридор номер 8 е абсолютен приоритет за България,това каза днес министърът на транспорта,  който заедно с министрите на транспорта на Република Албания Белинда Балуку и Република Северна Македония Благой Бочварски подписа Меморандум за сътрудничество в изграждането на устойчива инфраструктура по протежението на Коридор 8.

Транспортният министър информира още, че с колегите си от Албания и Република Северна Македония са се разбрали и за общи действия по промотирането. "Ще го разглеждаме като общ проект заедно с цялата инфраструктура - пристанищна, железопътна и автомобилна, терминална, който след време да оперира с единни параметри и да дава много добра транспортна свързаност, ефективна транспортна услуга и свързаност между Адриатическо и Черно море, както и всички градове и икономически региони по протежение на коридора.

Христо Алексиев каза, че България започва изграждането на липсващите връзки по коридора и в тази връзка следващата седмица се пуска търгът за отсечката Перник - Радомир, а връзката Радомир - Гюешево се подготвя в момента. Следващата година МТИТС ще обяви процедура за строителство на връзката от Радомир до Гюешево. Тези проекти са заложени и като приоритети в новата оперативна програма, която вече се нарича "Транспортна свързаност".

Това, което България предстои да приключи по коридор нр. 8, е основно връзката София - Перник - Радомир, Радомир - Гюешево и общия граничен тунел. Следващата седмица ще се обяви търгът за строителство на железния път и сигнализацията по трасето София - Радомир. По цялото протежение на коридора имаме сключени договори, уточни министърът. Като цяло тези проекти са включени в "Транспортна свързаност и са приоритетни проекти", каза той.

Прочетете още