Започна разчистването на плаващото сметище от Искъра

Правителството отпусна 220 хиляди лева, което даде надежда на местната управа – че водите на река Искър ще бъдат почистени съвсем скоро

| България, Общество

Пет селища в община Своге все още са без ток след наводненията, информира БНТ. Започна обаче разчистването на плаващото сметище в река Искър до ВЕЦ "Своге". Повече от 10 декара отпадъци бяха довлечени след обилните дъждове от река Искър при стената на централата. Прецедент обаче е размерът на плаващото сметище край Своге.

„За първи път  се събира такова огромно  количество на площ от 12 декара“, казва зам.-кметът на община Своге Илия Богданов, цитиран от Нова телевизия.

Плаващо сметище в река Искър след проливните дъждове

Правителството отпусна 220 хиляди лева, което даде надежда на местната управа – че водите на река Искър ще бъдат почистени съвсем скоро. Часове след извънредно заседание на кабинета машините са на терен.

Правителството отпусна 220 хил. лв. за почистване на отпадъците от коритото на река Искър

„Самата консистенция на боклука показва, че това е основно продукт на човешката дейност“, обясни Веселин Шуманов от ВЕЦ-Своге.

На по-късен етап освен с тежка техника, почистването на река Искър ще се извършва и на ръка.

„За лодки в момента е твърде рано - тези лодки най - вероятно ще влязат на финалния етап, когато ще останат единични бройки бутилки и могат да се съберат на ръка“, обясниха от общината.

Днес отпадъците от плаващото сметище се извозваха с общо 2 камиона. От утре обаче в този процес ще са ангажирани още машини, за да се ускори процесът. И според експертите работата може да приключи до 2-3 дни.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още