Започна гласуването на втория тур от президентските избори в Полша

Гласуването протича в 27 000 изборни секции, които ще работят до 21,00 ч.

| Свят

В Полша тази сутрин в 7,00 ч. местно време започна гласуването на втория тур от президентските избори, чийто резултат е труден за прогнозиране поради изравнените според социологическите изследвания шансове на двамата кандидати - президента Анджей Дуда и кмета на Варшава Рафал Тшасковски.

Гласуването протича в 27 000 изборни секции, които ще работят до 21,00 ч. (22,00 ч. бълг. време/, предаде ТАСС. Изходът ще зависи до голяма степен от избирателната активност. На първия тур преди две седмици гласуваха 64,5 процента от избирателите - най-високото ниво от 25 години, а активността обикновено е по-висока при гласуването на балотаж, отбелязва ДПА.

Право на глас имат около 30 млн поляци, от които 520 000 са в чужбина. Заради пандемията гласуването се осъществява на смесен принцип - по класическия начин в секциите и по пощата - за лицата под карантина и за всички желаещи, подали необходимото заявление и получили по пощата специални пакети за гласуване. Близо 674 000 избиратели са се възползвали от възможността да гласуват дистанционно, включително мнозинството от пребиваващите в чужбина, отбелязва ТАСС.

В секциите се прилагат засилени санитарни мерки. Между членовете на комисиите се спазва дистанция от поне 1,5 м. Членовете на комисиите, над 200 000 на брой, са осигурени с предпазни маски и ръкавици. На един човек трябва да се пада най-малко 4 кв. м свободна площ. Всички граждани в помещението са длъжни да закриват носа и устана си с маска или шал, които може да бъдат свалени буквално само за секунди пир проверката на документите за самоличност. Избирателите са помолени да си носят химикалки и бутилка вода, ако се наложи да чакат по-дълго.

Министерството на здравеопазването отчете опита от първия тур, когато заради засилените санитарни мерки се образуваха опашки пред секциите, и издаде специално разпореждане да се допускат с предимство инвалиди, възрастни, бременни и майки с малки деца.

Веднага след приключването на гласуването се очакват първите екзитполове, предаде ДПА. Тяхната допустима грешка е 2 процента, заяви пред ДПА Павел Предко от Ипсос. Социологическата агенция планира да анкетира около 50 000 избиратели, гласували в 500 случайно избрани, но представителни секции. По-късно вечерта Ипсос планира да публикува т.нар. късен екзитпол, базиран на официалните резултати от 90 процента от същите секции. Окончателните официални резултати се очакват най-рано в понеделник вечер. Централната избирателна комисия разполага с 48 часа за публикуването им.

Прочетете още