Започна 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание

Очаква се по традиция парламентарно представените партии да излязат с декларации за новия политически сезон

| България, Политика

С кворум 125 от народни представители започна 11-ата последна сесия на 44-ото Народно събрание. В регистрацията не участваха депутатите от ПГ на "БСП за България".

Сесията бе открита от председателя на парламента Цвета Караянчева. Тя честити новата година на народните представители.
"Нека си пожелаем да е по-здрава и по-спокойна", каза Караянчева, цитирана от „Фокус“.

В началото прозвучаха химна на България и този на Европейския съюз. Очаква се по традиция парламентарно представените партии да излязат с декларации за новия политически сезон.

Какви са приоритетите на депутатите до края на парламентарния сезон?

Все още няма яснота за дата на изборите, напомни Тома Биков от ГЕРБ, цитиран от БНТ. Един от значимите закони, по които трябва да се работи според него в оставащото време на този парламент, е Изборният кодекс. Той се надява, ако се стигне до ново отваряне на изборното законодателство, то да бъде само с цел решаване на определени технически проблеми. Тези поправки се решават само с консенсус, смята Биков.

Христо Проданов от БСП припомни, че от неговата партия никога не са подкрепяли идеята за промени в последния момент в изборите правила. Все пак отбеляза, че някаква промяна ще бъде необходима във връзка с извънредната ситуация. Като приоритет на БСП до края на парламентарния сезон Проданов посочи, че за тях е важно да заработи комисията, създадена във връзка с контрол на средствата за COVID-19, важен е и планът за възстановяване с европейски средства. Крайно време е да започне и решаването на проблема с водата, смята депутатът.

Има още неща от началото на мандата, които все още не са свършени, отбеляза Александър Сиди от Обединени патриоти. Те говорят за доходност и сигурност на българските граждани и депутатът посочи, че са успели да повишат минималната пенсия, да увеличат заплати. Сиди каза, че са им останали малко въпроси в темата сигурност. Той обясни, че ще наблегнат на всички онези мерки, които са предлагали и преди, за доброволните отряди към МВР. Има закон за личния фалит, на който ще настояват, както и закон за фалшивите новини.

Кръстина Таскова от "Воля" е на мнение, че е важно да бъдат направени всички необходими промени в Изборния кодекс, за да може да се гарантират едни прозрачни избори, както и да се гарантират резултатите за българския народ. За тях в оставащото време спешно трябва да се повиши стандарта на живот като се разгледа отново предложението на "Воля" за безплатни лекарства на деца до 14 години и за пенсионери над 65-годишна възраст.

Прочетете още