Заместник-министър на екологията и още петима - в ареста

Рано сутринта бяха обискирани домът на Живков в Ботевград и вилата му в Правец. Обискирани са и имоти на братята Пламен и Атанас Бобокови

| България

Заместник-министър Красимир Живков вече е арестуван. Това стана ясно от думите на Сийка Милева, говорител на главния прокурор. Разследването е във връзка с вноса на отпадъци, основно от Италия. Заедно с него са арестувани още 5-ма души, съобщи Дарик радио.

Спецакция на прокуратура и ДАНС в МОСВ

Припомняме, че тази сутрин Специализираната прокуратура и ДАНС влязоха в дома на Живков в Ботевград, след което той беше отведен в Министерството на околната среда и водите, а по-късно и на разпит в Спецпрокуратурата. Пред журналисти обаче отрече да е задържан.

През деня обискирани бяха и имоти на братята Пламен и Атанас Бобокови. По неофициална информация, именно на техни фирми, в качеството си на зам.-министър, Живков е издал разрешителни за вноса на стотици тонове отпадъци от Апенините.

Жандармерията с акция в имоти на братя Бобокови

В дома и вилата на Живков разследващите са намерили документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци. Фирми на Бобокови имат площадки за съхранение, но не разполагат с инсталации за преработка. Голяма част от внесените от Италия отпадъци се оказаха несепарирани и негодни за преработка или горене, което ги превръща в обикновен боклук, припомня БНТ.

ДАНС и Спецпрокуратурата проверяват и РИОСВ-Пловдив

Разследващите проверяват адреси на територията на цялата страна. Разследването продължава.

Чуйте повече от думите на Сийка Милева, както и репортажа на Гергана Гайдарова в прикачените звукови файлове

Прочетете още