Жалбата на ВМРО е неоснователна, според Емил Георгиев от щаба на Панов-Касимова

От щаба на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе коментираха, че са се запознали с жалбата на ВМРО и на този етап я смятат за напълно недоказана

Жалбата на ВМРО е неоснователна, същата търси да пренесе политиката на територията на съда, очевидно - заради слаба политическа позиция в тези президентски избори. Това коментира за БТА Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", говорител на щаба на кандидатите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

По-рано днес, 13 октомври, ВМРО внесе жалба във Върховния административен съд с настояване да бъде отменено решението на ЦИК за регистриране на кандидатпрезидентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за участие в изборите на 14 ноември, тъй като, според тях, кандидатът за вицепрезидент не изпълнява едно от конституционните условия за регистрация, а именно - не е живяла в България през последните пет години.

ВМРО сезира ВАС за нарушение от кандидат-президентската двойка Панов-Моасе

От щаба на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе коментираха, че са се запознали с жалбата на ВМРО и на този етап я смятат за напълно недоказана. Намираме, че като доказателства не могат да бъдат кредитирани избирателни цитати от доста по-дълги интервюта, които са дадени от г-жа Касимова във времето, без да бъде съобразен контекстът на въпросните интервюта и съдържанието им в цялост, каза Емил Георгиев. По отношение на юридическата стойност на жалбата намираме, че същата е по-скоро недопустима, тъй като не засяга правата на ВМРО в тази политическа надпревара, посочи той.

Вярно е, че г-жа Касимова в петте години, предшестващи издигането на нейната кандидатура, е живяла както в България, така и извън страната. Вярно е, че също така, за да бъде регистрирана, заедно с г-н Панов, като кандидатпрезидентска двойка, е подписала декларация, според която отговаря на условията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила проверка на своите пребивавания в България и извън нея, и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е пребивавала в България, посочи Емил Георгиев.

По думите му, това се обосновава по няколко линии. На първо място - както тя е имала вече възможността да обясни в свои медийни участия - тя е майка на дете в неравностойно положение, което повече от други деца се нуждае от майчината близост. И на второ място - центърът на професионалните интереси на г-жа Касимова е в България. С други думи, мястото, където тя изкарва парите за своята и на семейството си прехрана, е в България, откъдето следва и това, че тя е прекарвала повече време в България, допълни говорителят на щаба й.

Емил Георгиев отбеляза, че в Изборния кодекс има много кратки срокове за произнасяне. В това производство ответник срещу жалбата на ВМРО е на практика ЦИК, нашата кандидатпрезидентска двойка биха били заинтересовани лица, допълни той. И разясни, че доказателствената тежест е у ВМРО, т.е. от формацията трябва да докажат твърденията си. Бидейки хора на правото, ние не се притесняваме от правни битки, особено когато знаем, че правните аргументи са на наша страна, заяви още Георгиев.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още