Закриват "Ученическо и столово хранане" в Смолян

Училищата сами ще решават как ще изхранват учениците

В Смолян заради натрупани дългове закриват общинското предприятие „Ученическо и столово хранене“. Предвижда се училищата сами да решат дали да наемат външна фирма за изхранването на учениците или да изградят собствени кухненски блокове към учебните заведения.

Това става ясно от провела се среща между ръководството на община Смолян и родители на ученици от родопския град. Тя бе инициирана от градоначалника Николай Мелемов, след като от началото на годината се породи напрежение между родителите, заради покачената цена на купоните в училищата. 

Според кмета на Смолян, това повишение не е било съгласувано с него от страна на ръководството на специализираното предприятие, в което работят 29 души.

След проведена среща с директорите на училищата и с началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева, е взето решение всяко училище да поеме храненето на учениците. 

Училищата, според възможностите си, ще субсидират храната, а родителите ще могат да осъществяват засилен контрол чрез Обществените съвети, категоричен е Мелемов.  

Прогнозата е, че още от началото на февруари, вече училищата ще поемат храненето. 

От срещата стана ясно още, че предприятието „Ученическо и столово хранене“ има натрупани задължения през годините, като предстои Мелемов да предложи на Общински съвет -  Смолян, то да мине в ликвидация. 

Прочетете още