Захлупват ни опасни горещини с температури до 42 градуса

За първи път от три години ще имаме толкова високи летни температури

test

Синоптичната комисия заседава в пълен състав на прага на очакваната гореща вълна, която ще обхване страната в следващите 4 - 5 дни. 

За първи път от 2017 година ни очаква период на опасно горещо време с температури до 42 градуса. На първи юли 2017 година в София бе измерена температура от 39 градуса и това е последният ден, в който термометрите в столицата са показвали толкова високи температури. 

В следващите няколко дни температурите ще се повишават и в района на София вероятно ще измерим температури до 37, 38 градуса, възможно е да достигнем и ниво от 39 градуса.

Това не е необичайно горещо време, в периода 2011 - 2012 година летните температури бяха на подобни нива - до 39 - 42 градуса, но след това, в последните 7 - 9 години, летните максимални температури не бяха чак толкова високи през юли, като изключим 1 юли 2017 година.  На тази дата на места в Северна България бяха поставени и температурни рекорди за този ден.

Това горещо време се дължи на пренос на топъл въздух от района на Северна Африка заради атмосферната циркулация над Европа. Преносът на топъл и горещ въздух и във височина повишава температурите над страната, а в комбинация със слънчевото греене и голямата дължина на деня, води до температури, които са твърде високи - 41 - 43 градуса. Тези температури са високи, но не са рекордно високи за нашата страна, през 1916 година в Садово, Пловдивско, е измерена най-високата температура в страната, откакто се водят метеорологични наблюдения - 45,2 градуса.

Високите температури, които очакваме в следващите дни, не бива да се свързват с така нареченото глобално затопляне или така наречените климатични промени. Подобни температури са нормални за умерено-континенталния климат на страната, при подходящи условия и подходяща атмосферна циркулация - нахлуване на горещи въздушни маси от района на Африка.

Разбира се, това време е опасно горещо. Опасно е за по-възрастните хора, за децата, трябва да се спазват всички мерки при такова време - да не се излиза на слънце от 11 до 17 часа, да не се стои на пряко слънчево греене, да се пият повече течности, да се носят светли и широки дрехи, за да може тялото да се охлажда. 

Високите температури не са шега и трябва да се подхожда разумно. Трябва да се внимава и за избухването на пожари, тъй като вече е достатъчно сухо и в комбинация с високите дневни температури - това е опасна смес, която може да доведе до неконтролируемо разрастване дори на малък огън. Бъдете отговорни и внимателни при боравенето с огън на открито.

Бъдете внимателни и при шофиране в горещата част на деня, защото при тези високи температури умората идва по-бързо, човек се изтощава по-лесно и вниманието му се притъпява бързо - това е рецепта за катастрофа. Карайте внимателно, почивайте, ако усетите и най-малък намек за умора. Нека най-опитните са зад волана, защото условията ще бъдат тежки.

Особено внимание Синоптичната комисия обръща на хората, които живеят в низините на страната - Северна България и Тракийската низина. Според моделите - в четвъртък, петък, събота и дори неделя на места там температурите е възможно да се повишат и до 42, 43 градуса. Най-горещо ще е около 16:00 - 16:30 часа. 

В по-високите части на планините ще е поносимо и ако имате възможност да се изкачите над 1500 - 2000 метра, жегите няма да са така мъчителни. Но дори и там ще е доста топло.

Най-лесно ще се понася горещото време край морския бряг, защото там температурите няма да се повишат над 31, 32 градуса. Заради по-ниската температура на морската вода и заради нагряването на крайбрежната суша, в следобедните часове ще се усилва бризът от морето към сушата и този местен вятър ще носи необходимата прохлада. Но не се увличайте и не стойте на плажа в обедните и ранните следобедни часове. Слънцето е опасно силно.

Горещите дни тази година съвпадат напълно с така наречените горещници - дните с най-високи температури през лятото. Те обикновено са в края на юли, точно както се очаква в следващите дни.

И така, горещините започват от днес, вторник,  и ще се усилват включително в събота и неделя, като синоптичните модели прогнозират евентуално слабо понижение на температурите от понеделник следващата седмица, когато от северозапад ще навлезе малко по-хладен въздух и температурите ще се понижат до обичайните за този период на годината - до 34, 35 градуса. 

Съществени валежи не се очакват, тъй като България ще е встрани от активните атмосферни процеси в Европа, повече дъжд и бури ще има над западните и централни части на континента, заради атлантическите циклони, а в края на седмицата и средиземноморски циклон ще влоши времото на централните части от континента.

В събота следобед и през нощта срещу неделя на север и североизток ще има повече облаци и там е възможно на места да превали, но в целия период, поне до 3 - 5 август, не се очакват съществени валежи.

Обобщено - в следващите дни нашата страна ще бъде едно от най-горещите места в северното полукълбо, едно от най-горещите места в Европа, заедно с Гърция, Южна Италия, Македония и части от Сърбия и Унгария, както и южните части на Румъния. Но не бива да се възгордяваме - в Сахара, Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия и в Средна Азия температурите на места ще достигат 48 - 50 градуса, което вече е истински горещо.

Далеч на юг, в Антарктида, където бушува зимата, се измерват температури до минус 70 градуса, така че температурният баланс на планетата е спазен.

Тъй като в последните дни имаше доста новини за прояви на времето - бури в Западна Европа, вода по улиците на Лондон и други подобни новини - започна да се спекулира, че това се дължи на така наречените климатични промени. 

Наводнения и в Лондон, какво ни очаква занапред?

Това не е така, няма нищо необичайно и извънредно в тези явления, те са нормална проява на времето, тяхната честота не е по-висока от обичайното, такива ситуации са се случвали и ще се случват и в бъдеще. 

Самият факт, че най-високата дневна температура у нас е измерена през далечната 1916 година и оттогава до днес този рекорд не е счупен е достатъчно, за да гледаме по-внимателно и по-реалистично на прокобите за настъпването на климатична катастрофа.

В последни 7 - 8 години има пауза в така нареченото глобално затопляне, но това не е новина, която медиите харесват, още по-малко Грета Тунберг. Но независимо дали я харесваме или не - това е факт, с който трябва да се съобразим.

Жегите са нещо обичайно, след тях идва разхлаждане, а след него есента и зимата, когато ще търсим силното лятно слънце, но него няма да го има.

Хубава седмица ви желаят членовете на Синоптичната комисия.

Идва нова гореща вълна със сахарска жега в средата на другата седмица

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още