Захариева: МВнР вече работи по подготовката на изборите в чужбина

Преди президентът да обяви датата 28 март за изборите, трябваше да проведе консултации, смята външният ни министър

| България, Политика

Министерството на външните работи вече работи по подготовката на изборите в чужбина, въпреки че все още няма конкретна дата за вота, обяви пред bTV Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

Преди президентът да обяви датата 28 март за изборите, трябваше да проведе консултации, смята Захариева. По думите й в момента Румен Радев се опитва да прехвърли отговорността за отлагане на вота върху Оперативния щаб и правителството. Относно секциите в чужбина външният министър напомни, че ограниченията, свързани с пандемията, са различни в различните държави.

Как преминаха консултациите с парламентарно представените сили?

Всеки път, когато организираме избори в чужбина, искаме разкриване на секции извън дипломатическите мисии - там, където държавите позволяват това. Но сега ситуацията е различна, обясни Захариева. Тя даде пример с Румъния, на която една от държавите е разрешила разкриване на заявените секции два дни преди датата на изборите, но отказа да обяви коя е държавата.

По въпроса за възможност за гласуване по пощата поне за българите в чужбина външният министър призова да не се правят промени в Изборния кодекс в последния момент.

За напрежението между София и Скопие тя каза: „Колкото повече говорим без емоции обвинения, толкова повече работа ще свършим“.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още