Загубата на обоняние от Ковид-19 може да продължи до три години

Според проучване, публикувано през месец юни, над 80% от преболедувалите Ковид-19 със загуба на обонянието си го връщат до четири месеца след излекуването

| Здраве, Коронавирус

Хората, които са загубили обонянието си след заразяване с новия коронавирус, може да не го възстановят напълно до три години, твърди британски професор по ринология, цитиран от изданието "Дейли мейл". Това е един от най-често срещаните симптоми при досегашните варианти на новия коронавирус.

Някои пациенти може да чакат до три години, за да се върне напълно обонянието им, тъй като е необходимо време за възстановяване на сетивата, обяснява Карл Филпот от Норичкия медицински институт към университета на Източна Англия.

Загубата на обоняние се среща по-рядко при заразените с вариант Делта

Според него при хората, които имат подобни смущения за дълъг период от време, вирусът вероятно е стигнал по-навътре в мозъка.
Теорията на експерта се основава на проучвания, при които е изследван мозъкът на пациенти, починали от тежък остър респираторен синдром (ТОРС), спадащ към същото семейство вируси като причинителя на Ковид-19 SARS-CoV-2. "Все още обаче няма яснота за точния механизъм, предизвикващ продължаващото дълъг период смущение", добави Филпот.

Според проучване, публикувано през месец юни, над 80% от преболедувалите Ковид-19 със загуба на обонянието си го връщат до четири месеца след излекуването. Според данните от изследването 5% от хората не си възстановяват обонянието дори и година след преболедуването на новия коронавирус.

Вариантът Делта се разпространява с невиждана ярост

Експертите все още не са сигурни каква е точната причина за загубата на обоняние при пациентите с Ковид-19. Това е и причината да не може да се намери лечение.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още