Заев пристига в София без особен оптимизъм

Чуйте повече в репортажа на Маринела Величкова

Премиерът Заев пристига в София с последен опит да убеди България да отмени ветото си в началото на преговорите, преди европейските срещи през следващата седмица. Той ще бъде придружен от вицепремиера Димитров и министър Османи, като македонската делегация ще се срещне с българския президент Радев, служебния премиер Янев и представители на големи политически партии. Опозицията в съседката ни обвинява Заев в национално предателство, а македонските медии следят с внимание визитата.

Делегация от РС Македония, водена от Заев, пристига у нас утре, обяви премиерът

Оптимизмът, с който македонският премиер обясняваше в края на миналата година, че България е категорична в позицията си, защото е в предизборна ситуация, вече е трансформиран, и очакванията не трябва да са твърде големи, защото в момента България няма работещо Народно събрание, а правителството е служебно, но пък имало воля за преговори.

Посещението на Заев в София идва на фона на рекордно ниския му рейтинг от 10% в съседката ни, но и със сериозна атака от опозицията. Мицкоски, (лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, с цели 6% рейтинг) вчера атакува през социалните мрежи, питайки дали Заев, Бучковски, Димитров и Османи подготвят ново предателство в България по време на посещението си. „Този квартет, който струва много на страната, ще пътува до София, където са готови да дадат бял лист хартия, който българските политици трябва да заредят с искания, същите като тези, съдържащи се в българската декларация, която отрича езика, идентичността и история на Македония. Националните и държавни интереси са застрашени, Заев им дава подарък, който ще струва много на страната ни“, пише Мицкоски.

Не може да се преговаря за македонската идентичност, заяви Пендаровски

Същите обвинения от него се появиха и преди подписването на Преспанското споразумение. Заев реагира вчера, заявявайки, че националният интерес нито е загубен, нито ще се губи, "изгубен е самият Мицкоски и ако някой го намери, да го върне във ВМРО-ДПМНЕ. За идентичността и езика - не разговаряме."

Междувременно в македонския парламент, пак по искане на опозицията, беше свикано извънредно заседание на външната комисия, на която бе извикан министърът на външните работи Османи, който да отговори на въпросите от фейсбук поста на Мицкоски.

Разговорите в София днес са с предизвестен резултат. Служебният премиер Стефан Янев отговори с категоричното НЕ на въпроса ще подкрепи ли България рамката за преговорите на РСМ, без да е постигат напредък в двустранните преговори по спорните въпроси. Така РС Македония не може да се надява на зелена светлина за първата междуправителствена конференция на заседанията на Европейския съвет, насрочена за 24 и 25 юни. Премиерът Заев обаче казва, че следващият шанс ще бъде на 6 октомври по време на Европейския съвет за Западните Балкани, който ще бъде организиран от Словения по време на нейното председателство на Съюза.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още