Последният държавен лидер, който не вярва в пандемията

Задържаха Владимир Каролев за 24 часа

Той е арестуван заради нарушаване на забраната за придвижване  между областните градове

Задържаха Владимир Каролев за 24 часа заради нарушаване на забраната за придвижване  между областните градове, съобщиха от държавното обвинение. 

Във вторник Софийска районна прокуратура се е самосезирала по повод публикации в социалната мрежа, от които е видно, че Каролев е предприел пътуване до друга област, без то да има характера на неотложно такова и явяващо се нарушение на заповедта на здравния министър, издадена във връзка с въведеното в страната извънредно положение за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция.

Коронавирус: първо строги мерки, после нормализация

В тази връзка прокурор от СРП е образувал досъдебно производство и e възложил на Столичната дирекция на вътрешните работи да се установи дали и каква декларация е представил икономистът, както и как е обосновало пред полицейските служители от съответния КПП, през който е преминал, необходимостта от излизане от София-град и пребиваването му в Благоевградска област.

По този повод на 24.03.2020 г. е направен опит за призоваване на Каролев от известните адреси на територията на гр. София, на които той не е открит. Служител на СДВР е осъществил връзка чрез мобилен телефон с него, като при проведения разговор е установено, че Каролев се намира на територията на гр. Разлог и категорично отказва да се яви пред органите на МВР. Това обстоятелство е наложило той да бъде задържан за срок от 24 часа.

Крахът на „естествената имунизация“ във Великобритания

В хода на разследването е установено, че лицето собственоръчно е подписало декларация, с която се командирова в хотелски комплекс, находящ се в гр. Разлог, с „цел консервиране на хотела и комплекса, осигуряване на охрана, помощ на служителите“.

Установено е, че хотелският комплекс има действащ управител, което изключва хипотезата за неотложност на пътуването, предприето от Каролев. Видно от публикации в социалната мрежа, той е нарушил собственоръчно декларираните обстоятелства, напуснал е хотелският комплекс и демонстративно е проявил незачитане на установените правила и мерки, издадени против разпространението на заразна болест, посочват от прокуратурата.

Деянието е извършено, въпреки че икономистът с подписаната от него декларация е бил запознат, че носи наказателна отговорност по чл. 355, ал. 2 от НК за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространението на заразна болест.

Софийска районна прокуратура отбелязва, че действията по нарушаване на противоепидемични мерки са осъществени от Владимир Каролев, който е публична личност, бивш столичен общински съветник, и като такъв следва да бъде отговорен не само към близките си, но и към обществото, давайки пример за спазване на предписанията и препоръките на здравните власти.

Още по-укоримо е обстоятелството, че чрез социалната мрежа Владимир Каролев целенасочено е предприел действия, за да направи публично достояние начина, по който е напуснал столицата, грубо пренебрегвайки установените правила за предотвратяване разпространението на новия коронавирус COVID-19, отбелязват от обвинението.

Софийска районна прокуратура декларира готовността си да реагира и занапред на всеки станал ѝ известен случай на извършено престъпление от общ характер, в това число и на зачестилите в последните дни деяния, свързани с безотговорното отношение и явното нежелание на отделни граждани да спазват въведените в страната ограничения и мерки, в условията на извънредното положение, в което страната се намира.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още