За родителите на седмокласници: Внимавайте с попълването на кодовете на паралелките

Подаването на документите е изцяло електронно, но ако родителите имат затруднения или колебания, могат да се обърнат към т. нар. училища-гнезда

Родителите да са особено внимателни, когато попълват кодовете на паралелките в заявленията за кандидатстване след 7 клас. Има случаи, в които те са преписани от стари справочници и не са актуални. Най-добре е да се взимат от самата платформа или от сайтовете на Регионалните управления на образованието. За това предупреди екипът на 29-то училище „Кузман Шапкарев“ в София, което е сред т. нар. училища-гнезда, оказващи помощ при попълването на заявленията. Срокът за подаването им е до 7 юли включително чрез платформата https://priem.mon.bg. До тогава тя ще е отворена денонощно, включително и в събота и в неделя, а подаването чрез училище-гнездо става в работно време в делничните дни. 

Подаването на документите е изцяло електронно, но ако родителите имат затруднения или колебания, могат да се обърнат към т. нар. училища-гнезда. Едно от тях е 29-то училище „Кузман Шапкарев“ в София, където могат да подават заявления и ученици от страната, кандидатстващи за гимназии в София. Това може да стане днес, а също на 6 и 7 юли от 8 до 18 часа, поясни директорката Маргарита Милева.

В първите часове на деня са преминали около 20 души, минава се бързо и без струпване, разказа Венелина Стоянова, учителка по БЕЛ и координатар във връзка с приема на заявления.

Родителите да бъдат особено внимателни, когото попълват кодовете на паралелките, предупредиха от училището. Има случаи, в които те са преписани от стари справочници и не са актуални. Най-добре е да се взимат от самата платформа за кандидатстване или от сайтовете на Регионалните управления на образованието. А в 29-то училище са разпечатани и изложени във фоайето.

Силвия Богомирова беше сред първите, които подадоха документите на сина си с помощта на екипа на 29-то училище, като в челото на подредбата при тях са езиковите гимназии.

Едно от момчетата, дошли с майка си, за да подадат заявление има интереси както в компютърните специалности, така и в актьорството. Таня Георгиева и дъщеря и Мария пак са от Петрич, но са избрали столичната гимназия по строителство.

При подаването на заявленията е важно да се напишат достатъчен брой паралелки, като се започне от най-желаната. Подредбата им има голямо значение, защото тя ще важи и за евентуално участие във второто класиране. Ако сред желанията на ученика има професионални паралелки, необходимо е да се приложи и сканирано медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар. Приемът на заявления ще продължи до 7 юли включително, а първото класиране за гимназиите трябва да излезе до 13 юли.

Чуйте повече от репортажа на Мариана Корчакова в прикачения звуков файл

Прочетете още