За първи път саудитки пазят Мека по време на хаджа

Саудитки, решили да служат в армията, участват в първата група от жени от въоръжените сили на кралството, която извършва дейност в свещените места, като помага за охраната по време на годишното поклонение

| Свят

Саудитска Арабия за първи път възложи на жени войници да пазят най-светите за исляма места в Мека и Медина по време на хаджа, предаде Ройтерс.

Саудитки, решили да служат в армията, участват в първата група от жени от въоръжените сили на кралството, която извършва дейност в свещените места, като помага за охраната по време на годишното поклонение.

В Саудитска Арабия: На работа само след ваксинация

От април десетки жени са се включили в службите за сигурност, които се грижат за безопасността в Мека и Медина.
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман прокарва социални и икономически реформи, които са част от планове за модернизиране на консервативната мюсюлманска страна и привличане на чуждестранни инвестиции.

В изпълнение на този план за реформи принц Мохамед премахна забраната за шофиране на жени, позволи на пълнолетните жени да пътуват без разрешение от попечители и им даде по-голяма власт по семейните въпроси.

Планът за реформи обаче е съпроводен от потискане на несъгласието, включително сурови мерки срещу активисти за правата на жените.

За втора поредна година Саудитска Арабия допуска за хаджа само свои граждани и жители заради пандемията от коронавируса.

Прочетете още