Втори локдаун у нас от петък вечер

Затварят училища, молове, игрални зали, казина, както и фитнес центровете

България във втори локдаун от тази вечер до 21 декември. Изключение от първия правят парковете, кварталните магазини, спортните събития, както и театрите. 

Детски градини и ясли, училища, университети и езикови центрове затварят врати за присъствено обучение от петък вечер.

Извънкласните дейности също се преустановяват, четем в новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Затварят още игралните зали, казината, както и фитнес центровете.

Министър Ангелов издаде заповедта за новите мерки: Отпадат „зелените коридори“ за аптеките

До 21 декември няма да функционират и моловете, като изключение тук правят магазините за хранителни стоки, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, офисите на телекомуникационните оператори, а също и всички доставчици на платежни услуги.

Максимумът за събирания и тържества от частен характер е 15 души, като от здравното министерство дават пример със сватби, кръщенета и погребения. Колективни и спортни мероприятия за непълнолетни се преустановяват. За хора над 18-годишна възраст – ще продължат да се провеждат, но без публика.

Д-р Стойчо Кацаров: Локдаунът е следствие на катастрофалното управление на кризата

До 21 декември също така се слага край на груповите екскурзии в страната и в чужбина. За малкото останали работещи обекти е предвидена дистанция от 1 човек на 3 квадратни метра, а пазарите и тържищата ще продължат дейността си, но със задължителните 1,5 м. между посетителите.

Часовият диапазон за пазаруване на хора, на възраст над 65 години, от петък ще бъде между 8,30 и 10,30 ч. В заключение в заповедта се посочва, че болниците преустановяват плановия прием, както и плановите операции, като изключенията се отнасят до хора с онкологични заболявания, такива, които имат нужда от рехабилитация или от психиатрична помощ.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още