Втора седмица спад на заразените с COVID-19 в Смолянско

Вече втора седмица се отчита спад на заразените с коронавирус жители на област Смолян. През последният седемдневен период са регистрирани 120 души с положителни проби, при 139 за предходната седмица. 58 % от тях са имали нужда от болнична помощ, а средната възраст на положителните е малко над 67 години. За съжаления на фона на общия спад, се регистрира скок на болните в три общини – Девин, Борино и Доспат, като става въпрос за дифузно разпространение на заразата и няма наличие на огнище, било то производствено предприятие или администрация, уточни д-р Сийка Чернева – началник на дирекция  “Надзор на заразните болести”, към РЗИ – Смолян.

„През седмицата е регистрирана заразата и при  5 медицински лица, като двама от тях са от лечебни заведения извън областта. В системата на образованието имаме един ученик извън областта и учител и служител в детски заведения,  като едното от тях пак е извън областта“, коментира още д-р Чернева.

Според изнесените данни от  директора на Дирекция  “Надзор на заразните болести”, към РЗИ – Смолян, излекуваните за седмица са 76 лица. За съжаление  15 са загубили битката с болестта, като леталитетът продължава да е висок в региона и областта се наражда  между първите по смъртност в страната.

При направен пореден скрининг с бързи тестове в Дома за възрастни хора във Фатово е установено, че 15 от потребителите вече са се срещали със заразата. Това накарало ръководството на РЗИ – Смолян да направи и ПСР – тестове на всички потребители и персонал в дома. От тях са установени 2 потребители и един от персонала с коронавирус. Единият е на болнично лечение, а другият е изолиран в социалното заведение. Предприети са всички необходими мерки в дома, добави още д-р Чернева.

Заболеваемостта на 14 дневна база в областта е  258 на 100 000 души. От началото на пандемията, регистрираните случаи с COVID-19 в областта са 1 431, а излекуваните са  987. Починалите са 110. Активни случаи са 334, от тях  70 човека се намират в болници, а 264 са на домашно и дехоспитализирани.

Прочетете още