ВСС избра Галина Захарова за председател на ВКС

Тя е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си

| България, Политика

С 20 гласа за Висшият съдебен съвет избра Галина Захарова за председател на Върховния касационен къд. За избора бяха необходими 17 гласа "За".

Галина Захарова: Аз съм професионален кандидат (видео)

Тя е известна като дългогодишен съдия с изключителен авторитет и доверие сред колегите си. Заемаше позицията зам.-председател на ВКС и ръководител на наказателната колегия.

Захарова получи подкрепа от всички, присъстващи на заседанието.

"Това е огромна стъпка напред в утвърждаване на самоуправлението на съдиите. както вече заявих и пред Висшия съдебен съвет, съдиите имат право да бъдат ръководени от човек от тях", каза Галина Захарова пред БНТ. 

"В края на своя мандат настоящият ВСС най-после прояви високата отговорности се съобрази с желанието на съдиите, засвидетелства уважение към съдийското управление и избра за председател на ВКС един безспорен професионалист", заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Лозан Панов пожела успех на Захарова. "Предавам съда в добро състояние, предавам го в добри ръце. Мисля, че оттук нататък този ден, тази вечер и времето оттук нататък принадлежат на съдия Захарова", добави той.

ВСС изслушва и избира Галина Захарова за председател на ВКС

ВСС изслушва и избира Галина Захарова за председател на ВКС

Posted by Dnews.bg on Friday, January 14, 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още