Всеки трети нов случай на Ковид в България е на Делта варианта, според доц. Кунчев

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни Кунчев

Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на "Делта" вариант, каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Очевидно е, че спадът на броя на новозаразените спря, посочи той. По думите му до края на юли ще има спокойна обстановка, след което ще се види ускоряване, което е се вижда и в други държави. В отделни европейски страни заболяемостта е в изключително широки граници. Разликата в заболяемостта в момента между България и Великобритания е 108 пъти, добави още Кунчев.

Смъртността при зараза с вариант Делта е по-ниска в сравнение с другите разновидности

Кунчев отново изрази личното си мнение, че работещите с пациенти или извършващите социални дейности, трябва да се ваксинират, тъй като те могат да бъдат риск за пациентите си. В около 10 европейски държави това вече се случи. Дали това ще се случи е въпрос на преценка от страна на специалистите и на ръководството на Министерството на здравеопазването. Търсим баланс да осигурим максимална защита на общественото здраве, добави той.

Ако тръгне нова вълна на вируса, засягаща ниските възрастови групи, ще има по-голям интерес към ваксинацията, допълни Кунчев. Добре е да се обмисли как да отпаднат някои ограничения за ваксинираните, добави още той.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още