Все пак ще има ли оставка/и?

Мълчаливото мнозинство ще реши следващите избори и то ще даде властта на тези, които успеят да го убедят, че ще върнат държавата в правия път

Все пак ще има ли оставки?

Е, това се питаме всички след анонса от миналата седмица, че Борисов се е вслушал в областните си координатори, и заради това поиска оставките на тримата министри свързвани с ДПС - Горанов, Младенов и Караниколов.

Дотук добре, но оставки няма. 

Напротив, Горанов в прав текст обясни, че е направил толкова много и оставка няма да подава. 

Другите скромно мълчат, но тишината става оглушителна, защото сега пък почваме да се питаме - има ли Борисов контрол върху министрите и партията си?

На коалиционен съвет били обсъждали промените в кабинета. Това е обаче за парлама. Тъй като коалиционните партньори на ГЕРБ са във властта до първите избори, било то предсрочни или редовни, никой реално не се съобразява с тях.

ГЕРБ са тези, които ще решават, дали ще има и какви да са промените в кабинета, и дали пък не е по-добре да се подаде оставка овреме.

Защото забавената оставка може да създаде повече главоболия на управляващата партия по една проста причина - мълчаливото мнозинство гледа.

Няколко хиляди протестират всяка вечер, но няколко милиона гледат и това което виждат в "Росенец", ТЕЦ "Варна", осемте джджута, претърсвания и изземвания в президенството, подпорни стени на свлачища приличащи на хотели, разбити магистрали...не им харесва.

Мълчаливото мнозинство вижда, вероятно в различна светлина и от различна гледна точка всичко, което се случва, но вижда, че нещата в държавата не са наред.

Мълчаливото мнозинство ще реши следващите избори и то ще даде властта на тези, които успеят да го убедят, че ще върнат държавата в правия път.

И сега Борисов трябва да взима тежки решения, но те всъщност са лесни. 

Най-доброто и най-лесното, а то се иска и от протестиращите е: оставка и предсрочни избори. Законно, демократично и най-важното - нормално излизане от ситуацията.

Вероятно обаче това ще е последния изход, а преди това ще се опитат разни други политически маневри, като преструктуриране, рокади, размествания и всякакви движения във всички посоки, само и само да не се даде възможност Радев да състави служебно правителство. 

Ослушването е в ход, вероятно се изчаква да се види как ще се развие протестната вълна, ще залее ли тя политическия бряг, на който е стъпил ГЕРБ или ще се отдръпне навътре в морето на мълчаливото мнозинство.

Както и да се развият нещата едно е ясно - хората виждат все по-добре огромните безобразия, които се случват наоколо и това рано или късно, но най-вероятно рано, ще доведе до оставки. А дали ще са на тримата министри, осемте джуджета, или на главния прокурор, това дори не е чак толкова съществено, защото пластовете се разместват и политическото земетресение предстои.

Прочетете още