Време е политиците да започнат да управляват!

Не да се крият зад лекари, учители, съдии, историци …казва в коментар, в предаването "Седмицата" на Дарик радио, Кирил Вълчев

| Коментар, България
test

Кризата с Ковид-19 и отношенията със Северна Македония са ярки примери за липсата в България на политици – лидери, които вземат принципни решения и налагат ясни правила с норми и договори.  

Всички – и тези, които заради разпространението на коронавируса искат затваряне, и тези, които са за отваряне – са единодушни в едно: кризата с Ковид-19 в България не се управлява.  

Мерките срещу коронавируса продължават да са грижа на събрани в национален оперативен щаб доктори-консултанти без власт вместо на правителството, което така и не създаде национален щаб начело с вицепремиер и членове министри, както предвижда законът.

Стига карантини за здрави хора!

Няма публично оповестен план с ясни мерки и критерии за прилагането им.

И затова изглежда, че всъщност план няма, а си измислят мерките ден за ден в движение.

Пресен пример затова е разиграването на хората над 65 години, които вчера нямаха право да пазаруват извън часовете между 8 и 10 сутринта, а днес могат да пазаруват по всяко време, но пък хората под 65 години вече нямат право да пазаруват между 13:30 и 16:30 часа. А пък между 8 и 10 часа сутринта майка не може купи спешно лекарство за детето си, защото хора под 65 години нямат право да влизат в аптеки. Друг е въпросът на какво правно основание продавач в магазин или аптекар ще проверява лични карти на гражданите, които съдържат техни лични данни …

Променят часовия диапазон в хранителните магазини и аптеките за клиенти над 65 г.

Но, като изключим опити за общи правила като горния, принципно кметове и всякакви началници – от директори на болници и училища до председатели на съдилища – са оставени от политиците да се оправят сами с мерките. И те издават противоречиви заповеди за мерки в съседни сгради и съседни общини.

За да влезе човек за преглед при лекар или изследване болен от заболяване различно от Ковид-19 едни болници му искат бърз тест. Други болници – не искат. Какви и колко достоверни тестове използват болниците, където ги правят, никой не проверява.    

На входа на едни административни сгради мерят телесната температура. На други – не мерят. Там, където мерят, не е ясно кой проверява дали мери вярно термометърът, заради чието измерване на температура над 37 градуса няма да пуснат човек да си свърши важна работа.

Политиците трябваше вече да са регламентирали кой кому какви тествания и измервания с какви и по какъв начин проверявани тестове и уреди може да прави като условие за упражняване на конституционни човешки права като допускане до медицинска помощ за заболяване различно от Ковид-19, образование, труд, свободно придвижване, събрания и манифестации, ползване на културни ценности … Защото в момента Законът за здравето допуска да не могат да откажат тестване единствено контактни лица на заразен с Ковид-19, но не и хора, които влизат в болница или театър или ходят на работа.  

Впрочем Европейският парламент вчера прие изрична резолюция, в която се казва, че мерките срещу коронавируса откриват възможност за злоупотреба с власт и затова европейските ценности трябва да надделеят дори и в извънредна обществена ситуация.

Действително, Брюксел също се оказа без политици – лидери, защото Европейският съюз не постигна съвместно управление на кризата с Ковид-19 при ясни общи за съюза правила и затова властимащите в отделни държави злоупотребяват с властта си. Но опасността от злоупотреба с власт в България е още по-голяма, когато управляващите политици отказват да вземат принципни решения и са оставили всякакви началници да налагат каквито си поискат мерки комуто решат.

Жалките опити пък за въвеждане на някакви общи правила са най-често символ на управленска немощ, защото съдържат юридически абсурди.

Според заповед на здравния министър са забранени посещенията на дискотеки и барове, но те всъщност не са затворени. Излиза, че трябва да бъдат наказвани посетителите, а не собствениците и управите на дискотеките и баровете, които могат да си стоят отворени и да чакат дали посетилите ги контролни органи ще успеят да глобят всички посетили ги клиенти.

Здравният министър забрани провеждането на екскурзии на туристически обекти в страната, което означава, че – както през пролетта – властта без да се е усетила всъщност пак е забранила екскурзия даже на сам човек в планината, тъй като според Закона за туризма туристическите пътеки са туристически обекти.  

Затварянето на училища — новият поколенченски геноцид срещу децата

Впрочем единствено министърът на образованието предлага ясни принципи за училищата, които да се затварят последни, а не първи, както и дистанционното обучение да е с ограничен срок от десет дни. Но засега училищата остават полуотворени, защото със заповед на здравния министър големите ученици не ходят на училище, а малките уж трябва да ходят, но без ясни правила директорите могат сами да решават дали да минават на безкрайно дистанционно обучение.

Абсурдът е, че вземането на решенията за мерките политиците са оставили на хора, които всъщност нямат пари да ги осъществяват.

Кметовете не могат да платят компенсации на бизнесите, които затварят, защото в България данъците, които плаща бизнесът отиват изцяло при правителството …

Лекарите не получават от държавата пари, за да си купят апарати за спасителната при Ковид-19 кръвна плазма – пари за тях през тази седмица дойдоха с дарение от партия ГЕРБ, която ги даде от партийната си субсидия като символ, че в България управлява партийния ПР, а не правителството ...

А какво става когато управлява ПР-а се вижда от другата актуална тема през тази седмица – спора между София и Скопие, заради който България спира Северна Македония за Европейския съюз. Защото договорът за добросъседство и приятелство, който премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха през 2017 г., за да се снимат усмихнати, всъщност не реши нито един от спорните въпроси между двете държави, а ги прехвърли на историческа комисия.   

Радваш ли се на ветото?

Но бъдещето на Македония трябва да решат политиците, а не историците.

Историческата комисия трябва да бъде закрита.  А българският произход на хората в Македония и на езика, който говорят, трябва да бъдат ясно признати в клаузите на договор между политиците – както в случая с Гърция, която договори отказ на Скопие от античната история.

Всъщност скопските претенции върху древногръцката история означаваха, че македонците са измислили и политиката, защото терминът „политика“ идва от Аристотел, който казва, че държавата с най-добро устройство е със съвет, който решава кое е полезно за хората, които са му дали власт затова.

В историята на България, обаче, често хората, които са на власт са за да са на власт без да решават нещо полезно. Единствената цел и на сегашните властимащи е да добутат до редовни избори през март, поради което отказват да управляват кризата с Ковид-19, скрити зад лекари, учители, съдии … както и се крият зад историци в споровете със Скопие.  

А липсата на политика компенсират с арогантност.

И снишаване, както казваше Тодор Живков … Въпреки, че неговото снишаване не го спаси от края му преди 31 години на 10 ноември, който си припомнихме също през тази седмица.

Но отговорни за сегашната липса на политици в България са и онези способни граждани, които предпочитат да си бъдат лекари, учители, съдии, историци и всякакви други, принудени от неспособните политици да вземат всъщност политически решения. Но иначе отказват да се занимават с политика.

Защото Платон казва, че хора, които са прекалено умни, за да се занимават с политика, са наказани да бъдат управлявани от глупаци …

А ако види България днес Платон би допълнил:

… или въобще да не бъдат управлявани.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още