Връщат контейнерите с отпадъци от Варна в Италия (СНИМКИ)

България не заслужава да се превръща в бунището на Европа, заяви във Варна главният прокурор Иван Гешев

28 от пристигналите до момента 127 контейнера с италиански боклук на пристанище Варна-Запад получиха разрешение за реекспорт. Това обяви във Варна главният прокурор Иван Гешев, който лично дойде на пристанището заедно с апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Там бе и министърът на околната среда и водите Емил Димитров. 

Проверяват нови 102 контейнера с боклук от Италия

Част от товара, който пристигнал на пристанището от 9 октомври до 25 ноември миналата година, получи разрешение за реекспорт след работно съвещание в прокуратурата. 

Смесеният боклук, който е манифестиран като пластмасови отпадъци и каучук, а съдържа текстилни, стъклени и дървени отпадъци, ще бъде върнат на изпращача – италианската фирма „Дентиче пантелоне“  от град Салерно. Получател на 127 контейнера е фирма „Блацион“ ООД, която е регистрирана  в София. Отпадъците от Италия са били предназначени за „Trash Universe“ ЕООД в град Гълъбово, където е трябвало да бъдат изгорени. 

Реекспортът ще бъде осъществен от контейнерния превозвач „Maersk“. 40-футовите контейнери с италиански боклук са в режим временно съхранение до 90 дни, чийто срок е изтекъл за по-голямата част от тях. 

Засилен контрол на  вноса на отпадъци ще се осъществява по пристанищата и жп входовете на страната, увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Ще  се ограничат пунктовете, през които преминават трите най-рискови категории отпадъци – пластмаса и каучук,  RDF модифицирани горива и смесени отпадъци. Те ще бъдат подложени на засилен 100% физически контрол от служители на Агенция „Митници“, МВР и от Регионалните инспекции по околна среда и води.

„България не заслужава да се превръща в бунището на Европа. И ние ще направим всички възможно да покажем, че има държава, и да преустановим този процес. А той вече е почти преустановен. Ако някои си мисли, че може да продължи, ще се случи това, което се случва с всеки, който нарушава закона. И мисля, че го показахме ясно и категорично”, изтъкна главният прокурор Иван Гешев.

Прочетете още