Враца отбеляза 142 години от Освобождението си

| България, Враца | dnews

Тържествено днес бе отбелязана 142-та годишнина от Освобождението на Враца от турско робство. На тази дата руския тръбач Петлак, около 12.30 ч. по обяд, известил на врачани, че сигналът за отбой  поставя началото на нови дни в развитието на града. Официалното честване се проведе пред паметника на „Вестителят на свободата“ и неговото начало беше дадено с приемане на почетен караул от командира на военно формирование 54 990 подполковник Симеон Цеков.

На врачанския хълм Калето/ Хижата се събраха народни представители, председателят на Общински съвет Нели Стоянова, общински съветници, заместник-кметът Петя Долапчиева, директори на учебни заведения и културни институции, общественици, ученици и граждани.представители на местната власт, депутати, много граждани и ученици. Кметът Калин Каменов каза в приветствието си: 

„Преди 142 години, нашите предци са се поздравявали с „Христос Воскресе“, защото са вярвали, че свободата е онова възкресение, от което нашата държава и град имат нужда. Желанието да бъдем независими и вярата са ни карали да се справяме с всяко едно предизвикателство и несправедливостите. Днес, повече от век по-късно, можем да продължим делото на предците ни, защото имаме свободата и силата да докажем, че Враца може да бъде добрият пример. Това зависи от всеки от нас, от неговата отдаденост и грижите, които полага, за да е полезен на обществото. Бъдете вярващи, позитивни и обединени. Вярвам, че заедно, можем да сме част от позитивната промяна на нашия град. Да живее България! Честит празник!“

В рамките на отбелязването на годишнината третокласникът Петър Доков от Начално училище „Иван Вазов”, рецитира стихотворението „Вестителят на свободата“ и бяха представени кратки исторически факти, свързани с освобождението на града.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи секретарят на Врачанска Митрополия-отец Николай.

В знак на родолюбива почит и признателност, пред паметника „Вестителят на свободата” и паметните плочи на руските прапоршчици Данилевский и Велинский, бяха поднесени венци и цветя.

Участие в празника взеха военнослужещи от Военно формирование 54 990, духов оркестър при НЧ „Развитие 1869” -  Враца, група „Хармония” при ЦПЛР- Център за работа с деца-Враца и актьорът от Драматично-куклен театър-Враца – Борислав Борисов.

Прочетете още