Вносни отпадъци във Варна пристигали и по време на извънредното положение

| България, Варна

В условията на ограничено движение на хора и стоки през границите ни по време на извънредното положение, вносът на боклук от Италия и Великобритания през Пристанище Варна продължи. Това разкри пред Дарик Илиян Илиев, председател на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

От няколко години варненското еко сдружение извършва мониторинг на пристигащите отпадъци. Констатациите им от преди извънредното положение бяха за пристигащ в пристанищата „Одесос” и „Варна-Запад” кораб с отпадъци на всеки 25 дни.

Във Варна пристигал вносен боклук и от Англия

В последните месеци не са засичани кораби с отпадъци на пристанище „Одесос”. Според Илиев е възможно да са пропуснали някой кораб, тъй като става въпрос за наблюдения, а не данни от първи източник. Преди дни общественият център за околна среда и устойчиво развитие внесе в Министерството на околната среда и водите петиция за забрана вноса на отпадъци за изгаряне. В документа се настоява за вето върху вноса на отпадък с цел енергийното му оползотворяване в България, както и за подобряване контрола при импорта на всички видове отпадъци с цел оползотворяване, депониране, съхранение или реекспорт.

Петиция за забрана вноса на отпадъци влиза в екоминистерството

Отпадъците могат да носят много зарази, много по-опасни от коронавируса. COVID-19 обаче едва ли има в тях, смята екоекспертът. 

Цялото интервю с Илиян Илиев е в прикаченото аудио.

Прочетете още