Влоши се състоянието на най-тежко пострадалата при взрива във Варна

Продължава експертният оглед на засегнатите апартаменти и настаняването на евакуираните семейства в общински жилища след взрива в жилищен блок във варненския квартал "Владиславово". Влошило се е състоянието на най-възрастната жена от пострадалите, съобщи БНТ.

Пострадалите при взрива във Варна деца са в добро състояние

Във Военноморска болница са настанени две от пострадалите жени при взрива. Най-тежко пострадалата - 80-годишната Ивана Проданова вчера следобед се е почувствала зле и късно вечерта е преместена от клиниката по токсикология в реанимацията.

Въпреки че вчера беше контактна, днес се е наложило жената да бъде поставена на апаратно дишане.

"Към момента е в тежко общо състояние. Снощи е преведена в реанимация с данни за белодробен оток в резултат на инхалацията на пушечни газове", обясни д-р Валентин Милев.

Тежка лична драма е причината за взрива на блок във Варна

Другата настанена в същата болница ще бъде изписана днес. Жената сподели, че лично кметът Иван Портних ѝ е съобщил, че ще бъде настанена в общинско жилище. "Обади ми се и каза: кога ще те изпишат? Изписват ме в 12 часа, ще пратя кола специално да те вземат колегите и да те заведат на място където те устройваме", разкри Иванка Демирова.

На още пет семейства от пострадалия при взрива блок вече е намерен дом. От Община Варна са категорични, че могат да посрещнат нуждите на още от евакуираните семейства.

Двама души са загинали при пожара във Варна

"Можем да подпомогнем финансово семействата, които са затруднени да се справят в този момент. Необходимо е те да подадат заявление към дирекция "Социално подпомагане" за отпускане на еднократна помощ. Такова заявление могат да подадат и към Община Варна:, посочи Таня Василева.

Главния архитект на Община Варна Виктор Бузев призова варненските компании да помогнат с хора, с ресурс, с експертиза да  в ремонта и възстановяването на щетите след инцидента в блок 302.

Жилищният блок остава запечатан и охраняван от полицията.

В социалните мрежи вече има група за помощ на пострадалите, както с вещи, така и с доброволен труд. В нея всеки може да предлага с какво може да помогне и какво може да направи за подпомагане на пострадалите семейства. Нужни ще бъдат финанси , работна ръка, оборудване, обзавеждане и други. 

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още