Вирусът се е появил в Ухан още през октомври?

Китайски и американски учени смятат, че коронавирусът може да се е появил в Ухан още през октомври - ноември 2019

Китайски и американски медици откриха следи от новия коронавирус в образци от храчки на жители на Ухан, засегнати от грипоподобна инфекция през есента и зимата на 2019 г., а това свидетелства за ранното му разпространение в града, предаде ТАСС. Заключенията на учените са публикувани сп. "Нейчър майкробайолъджи".

"Повторно анализирахме 640 образци от храчки на пациенти в Ухан, засегнати от грипоподобна инфекция между 6 октомври 2019 г. и 21 януари 2020 г. - заявиха учените. - Оказа се, че 9 от образците съдържат следи от РНК на новия коронавирус."

Специалистите отдавна се опитват да разберат къде и кога се е появил новият коронавирус, предизвикал пандемията от Ковид-19, както и кога е започнал да се предава от един човек на друг. Засега епидемиолозите не са стигнали до консенсус, пише БТА.

Коронавирусът върлува в Европа от края на ноември

Част от изследователите смятат, че новият коронавирус се е зародил в резултат на т.нар. рекомбинация, т.е. на обмен на генетичен материал между различни видове коронавируси, докато други предполагат, че е възникнал вследствие на продължителна самостоятелна еволюция на вирус, който по структурата си е сходен с открития у прилепи патоген RaTG13.

Редица биолози считат, че "прародителят" на причинителя на пандемията от Ковид-19 се е появил отдавна, през лятото или есента на 2019 г., а опонентите им - че първата жизнеспособна версия на новия коронавирус се е появила няколко седмици преди началото на епидемията в Ухан.

Както отбелязаха учените от университета на Илинойс в Ърбана и колегите им от Центъра за контрол и профилактика на разпространението на болести в Ухан, много от споровете може да бъдат решени, ако се открият и изследват първите случаи на заразяване с новия коронавирус.

Китайските и американските специалисти направиха голяма крачка напред в тази насока, ръководейки се от съображението, че значителна част от случаите на лека форма на Ковид-19 са много сходни по симптомите си с грип и други остри респираторни инфекции.

Учени предполагат, че вирусът циркулира в Италия от ноември

Вижте още:

Как се лекува COVID-19? Съветите на Националния оперативен щаб

Можем ли да се заразим повторно с Covid-19?

SARS-CoV-2 се чувства най-добре при 4 градуса по целзий

Ще убият ли летните горещини коронавируса?

Здравна карантина по шведски

Германски пулмолог предизвика скандал с твърдение, че кризата с Covid-19 е безпочвeна паника

Пазар по време на коронавирус

Covid-19. Колко е опасно пазаруването в магазина?

Учени предполагат, че вирусът циркулира в Италия от ноември

Коронавирусът върлува в Европа от края на ноември

Прочетете още