Виктор Орбан свиква референдум по въпросите на антигей закона

Виктор Орбан обяви, че планира в страната да бъде организиран референдум по въпроси, засягащи закрилата на детето

Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че ще бъде проведен референдум по въпросите за сексуално различните и защитата на децата. Причината е натискът на ЕС след приемането на закона, забраняващ разпространяването в училищата на материали за популяризиране на хомосексуалността и промяната на пола. Заради законопроекта Европейската комисия  започна съдебни действия срещу Будапеща. 

ЕП иска мерки срещу Унгария заради новия хомофобски закон

Виктор Орбан обяви, че планира в страната да бъде организиран референдум по въпроси, засягащи закрилата на детето. Това е тема, по която в отношенията с евроинституциите и повечето страни членки напрежението расте, заради закон, смятан за дискриминция срещу хората от общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и трансдежндърите . Миналата седмица Европейската комисия започна процедура срещу Будапеща заради закона и това може да приключи със спиране на достъпа до евросредства.

"Бъдещето на нашите деца е заложено на карта, така че не можем да отстъпваме територия по този въпрос", заяви Орбан във видео, публикувано в профила му във Фейсбук.

Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány // The government is initiating a referendum on child protection

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, July 21, 2021

"През последните седмици Брюксел открито атакува Унгария заради закона ѝ за закрила на детето. Унгарските закони не позволяват сексуална пропаганда в детските градини, училищата, по телевизията и в рекламите", каза днес Орбан.

ЕК не изключва Унгария да бъде осъдена заради противоречивия закон за ЛГБТ+

Той не посочи кога планира да организира референдум, но изброи петте въпроса, които може да бъдат включени.

Сред тях ще е питане дали се одобрява провеждането на занимания за обсъждане на сексуалната ориентация в училищата, без съгласие на ръководството, както и дали вярват, че сред децата трябва да се разпространява информация за процедури за смяна на пола.

Други въпроси щели да засягат това дали без ограничения да се показва на децата съдържание, което може да повлияе на сексуалната им ориентация, както и дали за деца да се предоставят процедури за смяна на пола.

На 15 юни парламентът на Унгария одобри с почти пълно мнозинство закон, забраняващ гей пропагандата. Документът е насочен срещу образователни проекти на тема хоосексуалност и смяна на пола.

Засега от Европейската комисия не са коментирали намеренията на Орбан за референдум по темата.

Прочетете още