Веска Събева: Епилептици от страх отказват часове при лекари и остават непроследими

От друга страна в регионите с голяма безработица за болните всяко идване до специалист изисква много финансови средства, които епилептиците не всеки път могат да си осигурят

16 лекарства за епилепсия липсват в момента в България, започват да изчезват и медикаменти на първа линия, с които се започва лечението на заболяването. Това информира Дарик председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева.

Тя допълни, че болните се справят много трудно с епидемичната обстановка. Епилептиците от страх отказвали часове при лекари и по този начин оставали непроследими. От друга страна в регионите с голяма безработица за болните всяко идване до специалист изисква много финансови средства, които епилептиците не всеки път могат да си осигурят.

Не зная как се справят хората, вероятно е адски трудно. Хората безкрайно много се страхуват от коронавируса, защото оставя тежки поражения, и си отказват часовете и остават непроследими.”

С липсващите медикаменти е много трудно. Ние си ги разменяме по между си. Проблемът е, че започват да липсват медикаменти, с които се започва лечението. Нашите медикаменти обаче не може да се сменят от днес за утре. Трябва известен период на привикване,” обясни тя.

16 лекарства липсват, в момента имаме проблеми и с други генерични форми, които досега ги имаше. В момента липсва такъв медикамент заради проблем в производството на самата фирма. Но можеха да предупредят предварително, за да се започне промяната,” посочи още Веска Събева.

Чуйте:

Прочетете още