Вероятността от повторно заболяване от Ковид се увеличава с 5-10 % всеки месец

Руското министерство на здравеопазването препоръчва нова ваксинация или ваксинация след заболяване шест месеца по-късно, докато в страната се постигне необходимото ниво на колективен имунитет

| Коронавирус, Здраве

Вероятността от повторно заразяване с Ковид-19 шест месеца след заболяването се увеличава с всеки изминал месец с 5-10 процента, заяви вирусологът Евгений Тимаков в ефира на радиостанция "Вести FM".

"Ако не се направи реваксинация, тогава вероятността от заразяване с коронавирус шест месеца след заболяването се увеличава с около 5-10 процента всеки месец", каза той.

Делта вариантът на коронавируса не е по-различен вирус от първоначалния

Руското министерство на здравеопазването препоръчва нова ваксинация или ваксинация след заболяване шест месеца по-късно, докато в страната се постигне необходимото ниво на колективен имунитет. Този период се нарича "спешна ваксинация". След това може, както е планирано, да се премине към "рутинна ваксинация" 12 месеца след заболяването или реваксинацията.

Тимаков допълва, че след като е прекарал безсимптомно заболяването, човек вече може да се ваксинира срещу нова коронавирусна инфекция месец след оздравяването.

Това е последната спокойна седмица по отношение на Ковид, предупреди проф. Кантарджиев

"Ако случайно сме установили, че сме преболедували безсимптомно, то ваксина може да се постави в рамките на един месец след възстановяването", каза експертът.

В същото време, ако заболяването е протекло с очевидни клинични прояви - треска, кашлица, промени в компютърната томография на белите дробове и други, тогава се препоръчва ваксинация след шест месеца. "В продължение на шест месеца човек е защитен от повторно заразяване с коронавирусна инфекция", отбелязва Тимаков и добавя, че все пак е необходимо да продължи взимането на предпазни мерки.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още